Bobříci pro naše politiky – první třináctka

Mí milí poslanci. Shlédla jsem pár záznamů z vašich jednání, dohadů i hlasování a mám pro vás návrh. Pusťte se i vy do lovu bobříků, aby jste se přesvědčili jací jste, co dokážetete, a aby jste se také v něčem zdokonalili, něčemu se naučili, něco dobrého získali!

Uvidíte, jaké pěkné příhody při lovu prožijete a jakou radost budete mít z každého uloveného bobříka. A nelovte bobříky sami! Lov se vám bude lépe dařit, vydáte li se na něj s dobrými kamarády, kteří mají stejné záliby a touhy jako máte vy. Budete se vzájemně pobízet k lovu, dodávat si chuti, vytrvalosti i odvahy, a budete přitom spolu kamarádit tak hezky a věrně, ,,na život a na smrt.”

Jak víte, bobříci jsou daní, skauti je rádi plní a každý z nich má svou barvu, proto jsou jejich názvy vyvevedeny v barvách.

1.       Bobřík mrštnosti

Ten se vám bude hodit. Kličkování je přece vaše parketa. Umíte bravurně vyklouznout z jakékoliv otázky, na kterou nechcete odpovědět. Navrhovala bych vám intenzivní vytrvalostní tréning. Je to účinný nástroj k podpoře redukce váhy, růstu svalové hmoty, zpevnění ochablého svalstva a posílení kardiovaskulárního systému. Je jedním z nejčinnějších tréninků přesto, že zabere krátký čas. Vidím li vaše vzedmutá bříška, určitě to potřebujete. Vsadila bych se, že po pár hodinách, z vás budou padat také o něco smysluplnější slovní perly, než tomu bylo doposud.

2.       Bobřík míření

Naučíte se mířit slovy přesně. Buď okamžitě vyjde najevo, že nám věšíte bulíky na nos a otevřeně se odkopete, ukážete v pravém světle a nám všem dojde, že už vás nikdy nemáme volit. Anebo konečně začnete používat mozek a budete se snažit klást si dosažitelné cíle a neslibovat nemožné. Neslibuj, co nemůžeš splnit, nechť je vašim heslem. Keců už bylo dost a hlavní jsou činy. Sliby k večeři dětem nedám.

3.       Bobřík záchrany

 ·         Je důležité si opatřit lékárničku pro první pomoc a naučit se ji používat. Až někdo hodí dlažební kostkou místo vajec, bude se vám to hodit.

·         Naučíte se provést umělé dýchání. Až vám po zásahu dojde dech, můžete se resuscitovat navzájem.

·         Budete umět ošetřit menší rány, s výše uvedenou lékárničkou, to půjde samo.

·         Budete vědět, jak si počínat, jestliže někdo omdlí. A pacienti se mohou objevit na obou stranách. V našich řadách, protože z těch vašich výplodů by fakt jeden omdlel, ale i v řadách vašich, protože se častujete tak vybranými slovy, až se z toho jednomu dělají mžitky před očima.

·         Budete vědět co dělat při nevolnostech a bolestech žaludku. To jsou totiž hned další příznaky po omdlívání. Také tyto potíže mohou nastat po návštěvě vašeho bufetu, kde se nadměrně posilňujete v dotovaných cenách, o kterých se nám normálním smrtelníkům ani nesní.

·         Naučíte se podat první pomoc při uštknutí hadem. A to budete mít plné ruce práce. Protože svým třetím okem vidím samé jedovaté zmije ve vašich řadách a padám do kómatu pokaždé, když si zapnu televizní noviny. Trávíte nás jako krysy bez skrupulí a zbytečných servítků.

·         Naučíte se, jak pomoci při slunečním úžehu a úpalu. Poznáte i jaký je mezi tím rozdíl. Ve vašem případě to ale vyjde skoro na stejno. Mám pocit, že víkendy trávíte na Bahamách a pracovní týden začínáte vždy s těmito příznaky a vaše výsledky tomu odpovídají.

·          Zapamatujete si telefonní čísla hasičů, záchranné služby a policie. Až se totiž konečně všichni sejdeme na náměstí, bude nás tolik, že vám ani všechny již zmíněné orgány budou houby platné. Nás bude víc.

·         Budete mít dokonale zmapovaný terén a budete vědět, kde je v okolí nejbližší telefon a požární hlásič. Válka je na spadnutí a siréna se hodí vždycky. Taky může dojít k tomu, že se my dole naštveme a vypustíme gina z lahve. Naše elitní chemické jednotky mají ve světě obrovsky dobré jméno. Až přijde na lámání chleba a dojde nám s vámi trpělivost, získáme je na naši stranu a zaútočíme.

·         Také zmapujete adresy nejbližších zdravotních středisek a jejich telefon, jakož to i ordinační hodiny. Jak je již výše uvedeno, užitečné mohou být obě stranám. A pro ty, kteří se ještě nevyhranili, tedy nám všem.

4.       Bobřík plavce

Vláda má v zemi vládnout tak, aby se lidu dobře vedlo. Jak na vás tak koukám, pěkně v tom plavete. Váš styl není nijak vytříbený a je tak nějak těžce definovatelný. Chvilku prsa a chvilku znak, něco jako ,,kam vítr tam plášť“… Hodiny výcviku zejména synchronizovaného plavání by se vám opravdu hodili. Nejprve se můžete stmelit vy ve vládě a pak můžete sladit tempo se svým lidem. Pokud to nevíte, každý z nás by uvítal alespoň malý náznak nepředstíraného a pro změnu opravdového a upřímného zájmu o každého z nás. Působíte zde jako výběrčí daní. Jakmile vám je ale přestaneme platit, jak se bez nás obejdete?

5.       Bobřík dobrých činů

Tak tady je to snad bez komentáře. Můžete mi vaše dobré činy prosím začít jmenovat? Víte, jak zní začátek definice? Cituji:

,,Chce se od tebe, abys udělal alespoň sto dobrých skutků, třeba úplně nepatrných. Pomoz například kamarádovi s učením, navštiv ho, když je nemocný, nenech maminku vláčet těžké tašky s nákupem, pomáhej jí v domácnosti. Ale i jiní lidé uvítají tvoji pomoc, zvláště ti staří. Můžeš jim nanosit uhlí, naštípat dříví, nemají všichni ústřední topení. V dnešním rušném provozu na ulicích jsou nejistí a určitě budou rádi, pomůžeš-li jim při přecházení. Stejně můžeš posloužit i dětem a nevidomým. Příležitostí k dobrým činům je spousta, hledej je a přemýšlej o nich. Dej si heslo: Každý den dobrý skutek! Činy vykonané v rámci tohoto lovu se ti počítají do života, pokud jej plníš.“

Beru si popcorn a colu jako v kině a sedám si do první řady, až jej začnete plnit. Jsem zvědavá, jak si povedete…

6.       Bobřík odvahy

Chce to odvahu, dělat to co vy a ještě se nám nebát dívat zpříma do očí. Tohle vám jde dokonale. Já to ale vnímám jinak. Seberte odvahu a začněte konečně dělat něco dobrého a užitečného. Stále a donekonečna opakuji, že vláda má v zemi vládnout tak, aby se lidu dobře vedlo. Obrovské množství českých rodin je na hranici chudoby. Z deseti tisíc měsíčně se nám těžko živí naše děti. Nic nevypovídající umělý údaj o výši průměrné mzdy si prosím strčte za klobouk. Obrovské množství lidí ve vaší zemi ji opravdu nemá.

7.       Bobřík květin a přírody

No tak to jsem na vás zvědavá. Budoucnost naší planety a vůbec ekologie je vám očividně u zadní části těla. Cituji:,,Kdo má bobříka květin, neutrhne zbytečně a nepošlape ani jednu květinu, nezasekne nůž nebo sekyrku do stromu, neštípá na jeho vystouplých kořenech dříví, ani na nich nerozdělává oheň…”. Nám tu zatím hoří pralesy kvůli nezdravému palmovému oleji… skládky jsou všude… kácíme stromy a ničíme plíce naší planety a tiskneme hromady nepotřebných letáků, plné nepotřebných věcí, které vzápětí vyhazujeme do koše. Drancujeme planetu kvůli nerostnému bohatství, místo abychom využívali alternativní zdroje, které již dávno známe a živíme tak nenasytné monopoly, které z nás sdírají kůži.

8.       Bobřík velkého mlčení

Tak to by vám určitě prospělo. Mlčet alespoň 24 hodin. A abyste si to náležitě užili, mohli byste při tom pro změnu poslouchat vy nás. Zatím nás dokonale ignorujete. Když píšeme petice, když stávkujeme, když protestujeme na sociálních sítích i když požadujeme referendum. Rozhodujete o nás bez nás a sedíte si na uších. Nebo jste natolik sebestřední a arogantní, že vás absolutně nezajímáme. Jak se do lesa, tak se z lesa. Odmítám vás volit.

9.       Bobřík osamělosti

Ten klade velké nároky na trpělivost a opatrnost. Setrvej 10 hodin v lese nebo některém jiném kousku přírody úplně sami, to znamená na místě, kde nemůžete spatřit žádnou lidskou tvář…. Možná by vám prospěl pobyt ve tmě. Nedovedete si představit, co to s vámi udělá, když musíte vydržet sami se sebou. Jste naši zvolení zástupci, zasloužíte si to nejlepší, takže na tři týdny do tmy na samotku. To by byl fičák v hlavě.

10.   Bobřík zručnosti

Můžete si vyzkoušet, jaké by to bylo pro změnu neživit se obelháváním lidu a sebe navzájem, ale rukama. Mohli byste si například vlastníma rukama zorat pole a vypěstovat obživu. Naučit se hospodařit. Třeba všechno nesníst a uvědomit si, že nějaké zrní a brambory, musí zpátky do země, abyste příští rok neumřeli hlady. Došlo by vám, že být soběstačný je úžasný pocit a mohli byste to rozšiřovat po celé naší republice. Mohli bychom přestat dovážet a dát práci našim lidem. Vykašlat se na přehnané papírování a schvalování nesmyslných zákonů, které stejně musíme porušovat, abychom zde vůbec byli schopni podnikat a neumřít hlady. Vašich kvalit ale ani zdaleka nedosahujeme. Jako vzory v tomto směru jste naprosto fascinující…. Umíte obcházet zákony, okrádat, kličkovat, tunelovat a podrážet jedna radost…

11.   Bobřík síly

Ach jak já obdivuji silné muže. Není to jen ve svalech. Ale pokud nám posunete skříň a naštípete dříví, i za to vás dokážeme milovat. Síla je ale i v dodržení slibů… tak to vám tedy moc nejde. Ty předvolební jsou naprosto nesplnitelné již ve chvíli, kdy je vyslovujete a píšete na billboardy. ,,Slovo dělá muže“. Marně pátrám, kam se to podělo. Být vámi ale začnu trénovat, budete muset být silní, až boží mlýny domelou a jako bumerang se vám vaše činy začnou vracet. Kdyby vám to náhodou došlo dřív, uvědomte si, že ženy silné muže, kteří dodržují slovo budou volit houfně.

12.   Bobřík hladu

Vzhledem k tomu, že působíte poněkud nenažraně, bude to pro vás nadlidský úkol. Prvotní půst je 24 hodin. Doporučuji vám jako námi zvolené elitě takových 21 dnů. To je posvátné a magické číslo, za tu dobu by vám mohlo lecos dojít. Spojíte li to s pobytem ve tmě, garantuji vám, že na svět vyjde úplně jiný člověk. To by bylo, aby vás to nepoznamenalo. Základ máte dle vašich pupíků dobrý, životu nebezpečné to rozhodně nebude.

13.   Bobřík ušlechtilosti

Tak tady je každá rada drahá. Možná si některé z pojmů budete muset vyhledat ve slovníku. Cituji:

,,Nebudeš nikdy hrubý, nepromluvíš jediné neslušné slovo. Nebudeš lhát. Budeš čestný, přímý a ochotný pomáhat ostatním. Neublížíš malým dětem, naopak budeš je chránit před násilím hrubců a rváčů. Nikdy nikoho nepodvedeš a neošidíš. Vynasnažíš se prostě být takový jako Luděk z Hochů od Bobří řeky. Vydržíš-li to 30 dní, můžeš si přišít na třinácté místo odznak bílého bobříka. Zásady tohoto lovu by však pro tebe měly zůstat trvalé, rozhodně bys neměl na ně po měsíci zapomenout, s úlevou si oddechnout, že je máš za sebou a víc už se jimi nezabývat! Porušíš-li během lovu bílého bobříka některý z jeho zákonů, musíš začít znovu a lovit dalších 30 dnů. Každý večer přísně posuzuj své celodenní jednání a chování a přemýšlej, zda jsi lov nějak neporušil! I po ulovení bobříka ušlechtilosti však každé porušení jeho zásad znamená, že jeho kolečko musíš z rukávu odpárat – a znovu ho ulovit, chceš-li jeho znak nosit. Bílý bobřík tě totiž navždy zavazuje být čestným a ušlechtilým člověkem.“

Pokud jste dočetli až sem, máte asi pocit, že to je tak trochu sci-fi. Dalších 13 bobříků do 26 si tedy nechám na příště, ale slibuji, že je napíšu a seřadím podle barev. Naděje umírá poslední. Třeba se ve vládě najde někdo, kdo se jimi alespoň pokusí řídit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient