Psychosomatika ruku v ruce s Voltairem i Freudem

Psychosomatika ruku v ruce s Voltairem i Freudem

Pocta Voltairovi

Na Konferenci zdravotnictví 2016, kterou pořádala Unie zaměstnavatelských svazů ČR (UZS) a Mladá fronta, a. s., bylo mimo jiné vyčísleno, že Úhradová vyhláška, která financování zdravotnictví každoročně upravuje, počítá pro rok 2016 s navýšením peněz do zdravotnictví o 9,2 miliardy korun.

Při představě této částky mě napadlo, že jsou to opravdu obrovské peníze. Nemohu se ale zbavit dojmu, že nějak chybí efektivita.

Čekárny všech lékařů jsou narvány k prasknutí, čekací doby pro objednání dlouhé a velké množství občanů také konzumuje velké množství léků a potravinových doplňků s prapodivným původem.

Vzdávám poctu Voltairovi, který již v dávné době řekl: ,,Lékař je člověk, který podává léky, o nichž ví jen velmi málo, k léčbě nemocí, o nichž ví ještě méně, lidem, o nichž neví vůbec nic“

Máme opravdu špičkové specialisty, pro které je porozumění nemoci mnohem důležitější než porozumění pacientovi. To je velmi smutné. Naprosto se ignoruje celostní a komplexní přístup k člověku ve zdraví i v nemoci.

Na všechno jsou specialisti. Nikdo neví, co dělá ten druhý. Máme sice propojené počítače, ale pokud si necháte udělat 3 kontrolní rentgeny ve třech nemocnicích, nikdo na to nepřijde a ani to nikomu nepřipadá divné. Po jejich absolvování odcházíme se třemi různými druhy léků od bolesti, které do sebe hážeme jako lentilky, protože nám stejně nebylo pomoženo a tím si ničíme další orgány v našem těle.

Freude Freude, vždycky na tě dojde

Pokud by drtivá většina lékařů měla čas si pacienty vyslechnout, myslím, že by se nestačili divit. Psychosomatika je pořádný prevít. Sigmund Freud byl sice podivín, ale tohle se mu musí nechat. Základem komplexní medicíny je psychosomatika, učení o nedělitelném spojení tělesných a duševních dějů. Místo léků procházka po lese a místo stresu v práci dvě hodinky s kamarády ve welness, sauně, bazénu či vířivce, udělají mnohem lepší službu než pilulka. Jen nám to někdo musí říct.

Kdyby byla reklama místo na brufein, na to, že se máte v pátek odpoledne na všechno vykašlat a odjet s dětmi na chalupu, nejlépe bez mobilního telefonu, při pravidelném podsouvání a přeřvaném zvuku nejméně 5x za dobu sledování filmu, by se nám to krásně vrylo pod kůži. Má to ale jeden háček. Nikdo by na tom nevydělal. Farmaceutické firmy by neměly na kom bohatnout.

Trvalo mě to pěkné dlouho. Jednoho krásného dne jsem se ale rozhodla a zbavila se všech léků a potravinových doplňků. Jím velmi málo a nutričními tabulkami bych už pár let rozhodně neprošla. Vlastně už bych měla být naprosto podvyživená de facto mrtvá. Nějak jsem se přehoupla z masožrouta k vegetariánství a nezabilo mě to. Na posledních testech krve preventivní prohlídky, na kterou mě paní doktorka pozvala bylo zjištěno, že mám lepší krevní testy a zdravotní kondici než před dvaceti lety. Nemohu se zbavit dojmu, že to je i tím, že jsem se začala doktorům i lékárně vyhýbat obloukem.

Sláva svobodnému blogu

Alespoň zde nám nikdo naše příspěvky nemaže. Někam se to už psát musí. Myslím, že toho věčného balamutění je už docela dost. Sem by se opět hodila věta slavného Voltaira:

„Nesouhlasím s tím co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat.“

Další úžasnou terapií zdarma je společnost přátel. Pokud máte v okolí někoho, s kým si rozumíte, zkuste se s ním vidět alespoň tak často, jak máte chuť sáhnout po léku proti bolesti či po potravinovém doplňku. Možná by se také hodila i další pronesená Voltairova věta:

„První zákon přátelství vyžaduje, abychom si přátelství hleděli a pečovali o něj. Druhý zákon vyžaduje, abychom byli shovívaví, když je první zákon porušen.“

Data

Zpět ke konferenci. V roce 2016 přinese novela zákona o veřejném zdravotním pojištění novinku. Vznikne také Registr úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) poprvé nahlédne do dat zdravotních pojišťoven a začne s nimi pracovat.

Nevím zda to je tak úplně dobrá zpráva. Dovedete si představit o jaký rozsah informací, které mají zdravotní pojišťovny k dispozici, se jedná? A kdo k nim tedy bude mít zase přístup?

Má se díky tomuto nahlédnutí konečně dosáhnout reálně spravedlivých plateb za zdravotní péči. V tomto duchu se vyjádřil ministr Němeček. No tak to by mě vážně zajímalo, co tím chtěl básník Němeček říci.

Jen aby nebyla chudoba, nebo ,,Chudoba“?

Prezident České lékárnické komory (ČLnK) PharmDr. Lubomír Chudoba na konferenci představil záměr komory pro rok 2016 o tom, že Lékárníci budou ve spolupráci s lékaři proškolováni, aby mohli ve vybraných lékárnách poskytovat odborné poradenství.

Tady už budu citovat:

,,Velkým tématem je lékové poradenství. V rámci garantovaného kurzu, budou lékárníci oslovovat pacienty, kteří berou pět a více léků, a budou je zvát na řízenou konzultaci. Ta by měla zjistit, zda pacienti používají léky tak, jak mají, zda na sobě nepozorují vedlejší účinky přípravků. Lékárník může také vydat doporučení pro ošetřujícího lékaře, aby znovu přehodnotil pacientovu medikaci a zhodnotil, zda by některý lék nemohl být pacientovi vysazen,“ uvedl prezident Chudoba. Dalším garantovaným kurzem je hojení ran, kde ČLnK zaznamenala zájem o poradenství v lékárnách jak ze strany seniorů, tak i mladších klientů lékáren, kteří o pacienty s chronickými ránami pečují. Lékárníci jim budou radit jak s technikou ošetření, tak s možnostmi použití různých obvazových materiálů.“

Trochu mám obavu, aby naši lékárníci nebrali lékařům práci. Budou téměř chytřejší jako oni.

Pokud budou lidem hojně léky vysazovat, je to super nápad, ale může to být taky nebezpečné.

5 léků na jednoho mi připadá i tak dost. Při rozhovorech ze seniory, kteří tvrdí, že jich berou i 13 denně, už se mi trochu dělá ,,šoufl“. Co jim to dělá s organizmem si nedokážu představit.

Ale pokud by to fungovalo tak, že lékárníkovi se nezdá kombinace léků a zvedne telefon a zavolá ošetřujícímu lékaři, a ten se na to nevykašle a bude to řešit, byl by to i krok dopředu.

Méně znamená více

Já se budu držet svého méně znamená více a věřit, že nebudu ještě dlouho potřebovat rozsáhlých služeb našeho zdravotnictví. Možná, kdyby se polovina z těch devíti miliard dala na to, abychom si na sebe vzájemně udělali čas a více spolu komunikovali. a aby měli lékaři čas vyslechnout své pacienty, byl by krok kupředu mnohem větší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *