Kuchařů je málo, chybí jim motivace?

Kuchařů je málo, chybí jim motivace? 

Čtete někdy deník Metro? A narazili jste na článek o tom, že je málo kuchařů? Možná je to výzva a inspirace, kam dát svoje děti, když je zrovna nebaví studium a jsou velmi šikovní. Dobrý kuchař se hodí vždy a podle mě se uplatní všude.

Jen nevím, zda je motivační informace, že průměrná mzda kuchařů je 14 912,- Kč hrubého měsíčně. U pomocných kuchařů dokonce 12 345,- Kč. No tak to není zrovna mnoho že? Ještě hůř jsou na tom kuchařky v jídelně, ty mají dokonce 75,-Kč a to jsme zase na hrubé mzdě… Musí umět kromě vaření i všechny hygienické předpisy a vyhlášky. Práce je to náročná a namáhavá. Kuchařina je velká dřina. Je to celodenní fofr, ve velmi namáhavém prostředí, teplota a vlhkost ve velkém měřítku. Denně na nohou od rána do večera.

Dobrých restaurací je pomálu. Všichni bychom byli rádi, kdyby jich bylo více. Mám ale velkou obavu, že s těmito platy to nebude až tak horké. Na opravdu dobré jídlo za rozumné peníze není téměř kam zajít. Navíc se nám k tomu přidávají diskutované registrační pokladny… A spousta práce s nimi spojená na víc.

K podobně hrozným a ještě horším mzdám se řadí uklízečky, vrátní a pracovníci ostrahy. Tak už je to úplně na pováženou. Pokud má ostraha minimální mzdu, jakou má úroveň? A dokáže zasáhnout? Má dobrou fyzickou kondici, schopnost rychlého uvažování, kombinatoriky a rychlého a úspěšného zásahu?  

U kuchařiny bych ještě chvilku zůstala. Ráda bych se zmínila o tom, že spousta lidí již je buď vegetarián nebo vegan. Pominu-li nabídku salátů, které jsou zase opět většinou z masem, je nabídka dost příšerná.

Jídelníčky, které nabízejí bezmasá pouze sladká nebo smažená jídla jsou dost děsivé. Bezmasé opravdu neznamená pouze sladké. A už vůbec ne probůh smažené. Lidé se vzdávají masa, aby žili zdravěji a nezatěžovali svoje trávicí trakty. Určitě ne přepáleným tukem. To u nás ale zřejmě pochopeno nebylo.

Vzhledem k tomu, že už nyní vím, jaké jsou kuchařské platy, je mi asi jasné, že k vymýšlení jídelníčků tak trochu chybí motivace a elán.

Zpráva o kuchařských platech velmi ostře kontrastuje s dalším článkem.

Kousek vedle ve stejném deníku je ,,Dobrá zpráva“ o tom, že mzda na jižní Moravě vzrostla o 4 %. No a já mám k tomu nesmělý a skromný dotaz, komu?

Výše této hrubé mzdy by měla mít 27 506,- Kč. Zaměstnanci si prý v průměru polepšili o 1049,- Kč. Opět se ptám, komu takto narostl plat?

Opět jsem rozhodila sítě a ptala jsem se, kde jsem mohla. Nepotvrdil mi to ale vůbec nikdo…

Musím říct, že mě tady tyto informace z Českého statistického úřadu fakt berou dech. A opět podotýkám, že průměrná mzda je nic nevypovídající číslo s nulovou vypovídající hodnotou.

Každý z nás není ani politik, ani ředitel ani manažer a o průměrné mzdě, se nám ve většině případů může jenom zdát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *