Den Země

Den Země

Tento svátek vznikl v roce 1970. Dne 22. 4. proběhla první kampaň právě pod názvem Den Země a to ve Spojených státech amerických. Tato kampaň tenkrát apelovala na zvýšení energetické účinnosti a hledání cesty k novým obnovitelným zdrojům energie. Dále pak k recyklaci materiálů a odpadů, snížit používání chemikálií a obezřetnější zacházení s odpady, které ničí ozónovou vrstvu kolem naší Země.

Tato kampaň cílila na jasné prosazení zodpovědnosti. Otevřeně kladla otázky týkající se ochrany životního prostředí, začlenila je do politické diskuse a obrovsky podpořila veřejný zájem o tuto problematiku. Hlavním iniciátorem byl americký senátor Gaylord Nelson a měl i podporu ostatních amerických politiků.

Akce se v roce 1970 obdivuhodně zúčastnily milióny občanů USA. Nejvíce zastoupená byla skupina studentů základních, středních i vysokých škol. Tenkrát se kampaň setkala s obrovským ohlasem a vznikl díky ní tradiční den oslav, již zmíněný Den Země, určený na 22. dubna jako mezinárodní svátek zaměřený na ochranu životního prostředí.

Zbytek světa se plně připojil k této tradici v roce 1990. Od té doby to tedy nebyl ryze americký svátek. Tehdy 200 miliónů lidí na celém světě ze 140 zemí znovu jasně dalo najevo, že se zajímají o ochranu životního prostředí na Zemi a osud naší Země jim není lhostejný. Mnohé zprávy z celého světa informovaly o všech konaných mítincích, pochodech, soutěžích, festivalech, koncertech, ekologických trzích, akcích zaměřených na úklid odpadu a mnohých dalších aktivitách na 3 600 místech.

Tenkrát se Den Země v roce 1990 stal největší organizovanou aktivitou pro veřejnost v naší historii. Všechny konané akce ke Dni Země každoročně podporuje celá řada významných organizací, osobností, celebrit, vědců i řada politiků. Právě od roku 1990 je 22. duben slaven i v České republice jako světový svátek životního prostředí.

Tím nejhlavnějším významem Dne země je umožnění všem, každému jednotlivci a i té nejmenší organizaci věnovat jakýkoliv příspěvek týkající se péče o životní prostředí. Den Země spojuje jednotlivce, propojuje síly, vede k mnohem výraznějšímu oslovení široké veřejnosti. Dokáže oslovit představitele politické moci, zapojit ekonomicky mocné, přitáhnout celebrity, prostě všechny, a to ve jménu naší nádherné planety Země, ve jménu ochrany přírody a životního prostředí.

Je mnohdy uváděno, že škodlivý popílek ze zplodin aut snižuje délku našeho života tak měř o tři roky… O tom jak se zhoršuje životní prostředí by se dalo napsat mnoho…

Jsou zde i tací, jenž chtějí pozitivně bojovat a ukázat, že se třeba dá jezdit bez zplodin nejen ve městě. Že to jde lépe, čistě, zdravě, zejména pro naše děti.

A proto: třeba Tomáš Vincent jede na cestu kolem světa elektromobilem značky Tesla spolu se závodníkem Jirkou Vlkem jako navigátor a co-pilot. Cílem je podpořit elektromobilitu v celosvětovém měřítku. Získat zkušenosti, jak to vlastně dělají jinde. Po návratu se chtějí pokusit začlenit poznatky do Brněnského plánu mobility, který se zrovna v letošním roce formuje a připomínkuje.

Pokud chcete podpořit tým, máte možnost na HIT HITu vybrat některou z cen a udělat dobrý skutek, můžete třeba zabookovat si přednášky o cestě za 333,- Kč, která se bude konat v říjnu 5.10. 2016. Můžete získat i členství v klubu elektromobilistů, kde vám bude ukázáno jak to s elektroauty vlastně chodí.

Jak na to? Podívejte se na HIT HIT a podpořte akci výběrem cen. Sdílejte odkaz i svým kamarádům a známým. Ať se ten svět pohne dobrým směrem!

Podrobnosti k této akci čtěte zítra Exklusivně na tomto blogu!

Odkaz zde: Cesta kolem světa za 80 dní – závod elektromobilů

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient