Jak se žije s daňovými úniky

euro

Jak se žije s daňovými úniky

Uniklé Panamské dokumenty odhalují 72 současných nebo bývalých hlav států a obviňují některé z nich z okrádání vlastních zemí.

Že se krade ve velkém a jde to s hora, protože ,,Ryba smrdí od hlavy“ nám asi bylo jasné. Že to je ale taková velká hra, to nás zřejmě překvapilo. Super na tom je, že nám pak všichni naši politici a hlavy států káží o korupci a morálce. ,,Peníze padají na velkou hromadu“ děda měl pravdu. Kdo má peníze v krvi, ten to prostě umí.

 

Jaké je tedy skóre?

Stopy vedou k rodinám, známým a spolupracovníkům všech mocných lidí světa. Je mezi nimi bývalý prezident Egypta Hosnih Mubarak, bývalý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí či současný prezident Sýrie Bašár Asad. 12 národních vůdců, 143 politiků, jejich rodiny a spolupracovníci. Je zde i pákistánský premiér Nawaza Sharif, bývalý viceprezident Iráku, Ayad Allawi, či premiér Islandu Sigmundur Gunnlaugsson. Partičku doplňují dva spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina. Nechybí ani jeho bývalá manželka Ljudmila a violoncellista Sergei Roldugin nebo prezident Ukrajiny Petr Poroshenko.

Šest členů Sněmovny lordů, tři bývalí konzervativní poslanci a desítky spolupracovníků britských politických stran, rodiny nejméně osmi současných či bývalých členů čínského nejvyššího vládnoucího orgánu, 23 jedinců, na které byly uvaleny sankce kvůli podpoře režimů v Severní Koreji, Zimbabwe, Íránu či Sýrie byli klienti Mossack Fonseca. Jejich podniky měli základnu na Seychelských ostrovech, britských Panenských ostrovech v Panamě či dalších jurisdikcích.

Tak teď už jen ta jména z Bruselu a pár těch českých a máme to kompletní.

Myslím, že to až takové překvapení není. O daňových rájích se dlouho vědělo a dlouho taktně mlčelo. Že to jednou praskne jako všechno, muselo být jasné taky. Možná ale nikdo z nás nečekal, že to bude až ,,tááák velkej fičák“.

Kdo dokumenty předal německým novinám Süddeutsche Zeitung, se zatím neví. Ekonomové, novináři a další odborníci z celého světa podle deníku Guardian analyzovali a ověřovali veškeré informace víc než rok.

Docela by mě zajímalo, komu se zde dá věřit. Zda se opět nějaká jména vytratí jako pára nad hrncem a co se vlastně na veřejnost dostalo a dostane. Nikdo neví, zda je seznam kompletní, kdo z něj zmizel a kdo v něm přibyl, aby se ho někdo zbavil. Myslíte, že to není možné?

Využití daňových rájů není nic nezákonného, přesto uniklé soubory vyvolávají otázky týkající se etiky. Nastane tlak po reforměsystému a do té doby se vše uklidí a ,,poodklání“ a vymyslí něco jiného. Kritici říkají, že daňové ráje přímo vybízí ke zneužití. Doposud mlčeli? Nebo jim nebyla věnována pozornost? Co je to zase za uměle vyvolaný skandál a co má zakrýt?

Dokumenty ukazují, že jednotlivci zde ukládají velké množství hotovosti a nemusí prokázat svoji totožnost. Je zde případ, kdy firma jednala jménem člověka, který předstíral vlastnictví 1,8 milionu dolarů a skutečný majitel firmy pan nemusel odhalit svoji pravou identitu. Určitě není tento případ jediný.

Odkaz: Skandál Panama Papers zasáhl celý svět: Jak bohatí a mocní ukrývají své peníze?

Kauza převodů majetku do daňových rájů má první oběti, islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson rezignoval.

Myslíte, že není oběť? Každý neodstoupí. Něco se ututlá. Něco se obhájí. Někomu se i možná omluvíme.

Porošenkův majetek zase prověří daňová správa. Nechme se překvapit, jak to celé dopadne.

Video: Reportáž České Televize k rezignaci islandského premiéra

Odkaz: Islandský premiér rezignoval. Panamské úniky mají první následky

bradáčová

Bradáčová se ale vyjádřila již dopředu, že pro případ, kdyby česká policie měla podezření, že kdokoliv z občanů Česka chtěl v Karibiku místo povolené daňové optimalizace ošidit český stát na daních nebo dokonce vyprat černé peníze, obtížně jim to dokáže.

No a to určitě všichni dobře vědí. Takže jsme opět všichni v  klidu.

Vyšetřovatelé v Panamě se nedostanou k potřebným informacím, tedy k důkazům. Neexistuje tam obchodní rejstřík. Je obvyklé, že firmy vlastní bílí koně.

Můžeme klidně polemizovat i o tom, že jsou lidé v daňových rájích mnohem svobodnější než my. My nevolníci musíme odvádět daně. A u nich se to vždycky nějak udělá… Záleží na úhlu pohledu, jako vždy.

Odkaz: Bradáčová k Panama Papers: K účtům firem z daňových rájů se nedostaneme, dokázat podvod je složité

O tom, zda už jsme některým Čechům na stopě, se asi dozvíme. Podle některých zpráv už ale jisté stopy jsou.

Odkaz: Politici a byznysmeni včetně Čechů schovávají peníze v daňových rájích, odhalily uniklé dokumenty


ZDROJ:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient