Světelný smog

svetelny smg1

Světelný smog

Na Albrechtickém kopci v Jizerkách oblohu v noci prozařuje rudé světlo. Přichází z uměle osvětlovaných skleníků na rajčata u polské elektrárny Turów.

Prosperující zeleninářská velmoc místní je štve, protože jim kazí výhled na milované hvězdy. Síla světla je asi taková, jako by ze dne na den za humny vyrostlo stotisícové město, zhruba Liberec či Olomouc.

Tohle světelné znečištění naplno zasáhlo oblohu v česko-polsko-německém pohraničí s kratšími zimními dny. Je viditelné i z vesmíru, kde jej dokonce zachytila družice Suomi. Astronomové to nedávno zjistili při sledování. Záře vychází z nejmodernější pěstírny zeleniny obří polské firmy Citronex u města Bogatynia. Tamní radnice jim sdělila, že si svítí na práci u Turówa.

Výstavba skleníků u elektrárny je logická a úsporná. Odebírají přebytečné odpadní teplo, a tím majitel při pěstování rajčat výrazně ušetří. Současný skleníkový areál stojí na 10. hektarech. Už v současností přímo brutálním zářením do okolí narušuje hvězdné nebe a deptá i noční život fauny.

A to je jen začátek, bude hůř. Skleníky mají zabrat až 100 hektarů. Citronex vůči protestům vsadil dlouhodobě na taktiku mrtvého brouka. Chlubí se, ale s nikým se nebaví, ani nic nevysvětluje a neřeší.

Poláci jsou na svou zeleninu pyšní, Češi a Němci jsou v rozpacích. Stavba vyrostla jen pár kilometrů od hranic nepozorovaně. Plné rozzáření skleníků před několika měsíci vyvolalo paniku. Zaměstnalo hasiče, politiky, policisty. Všichni si mysleli, že elektrárna Turów hoří a bouchne.

Nejen, že nemůže fungovat kvůli světelnému smogu astronomický kroužek, lidé také nemohou při světle, při kterém se dají v klidu přečíst noviny spát. Je vědecky prokázáno, že světelný smog škodí. Buňka si bez tmy neodpočine a spánek nemá hloubku.

Proto jsou v poslední době tak oblíbené pobyty ve tmě. Chodí na ně i vysocí manažeři. Mohu to potvrdit z vlastní zkušenosti. Pokud spím v úplné tmě a tichu, jsem ráno jako rybička. Je to prosté, ale v dnešní době velmi těžko proveditelné. Ve světě stand by režimu někdy až neproveditelné.

Oni vám slíbí všechno, nedodrží nic. Chcete příklad? Jen na oko se nás ptají, zda rozšířit důl u Turówa, ale už na místě kácejí les, těží písek, začali prostě budovat. Nebo slíbili, že výška hald vytěžené zeminy za Kunraticemi nepřekročí 400 metrů nad mořem, teď jsou někde u 440 až 460 metrů. Nikdo neví, co v hlušině je, co se vyplavuje do okolí, jak to ovlivňuje lesy…“ rozhořčuje se starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Na světelný smog neexistuje norma

Každá kapka páry z elektrárny záření zesiluje. Na světelný smog není žádná norma. Poláci navíc používají osvědčenou mantru, že skleníky dávají našim lidem práci.

O kvalitě a výživové hodnotě rajčat pěstovaných pod lampou se raději ani nebudu pokoušet polemizovat. Všichni, kdo ochutnali rajče pěstované na slunci na zahrádce a po té hmotu ve tvaru rajčete bez chuti ze supermarketu ví, o čem mluvím.

Zpěvní ptáci z okolí elektrárny za poslední měsíce prakticky vymizeli. Je jasné, že stejně se chovají ostatní zvířata. Jen my lidé, údajní zástupci člověka rozumného a pánové tvorstva si necháme škodit.

Na Frýdlantsku je taky problém z vodou a té pěstírna vezme opravdu dost.

„Co posuzování podléhá, jsou vodohospodářské úpravy, čerpání podzemních vod a závlahy. Nelze proto vyloučit nutnost posouzení stavby skleníků z tohoto pohledu. Před výstavbou polská strana ČR nijak nekontaktovala.“

„Již teď čelí obyvatelé v oblasti Hrádku nad Nisou, Chrastavy a Frýdlantu negativním vlivům těžby v Turówě: pokles hladin podzemních vod o desítky metrů, znečištění povrchových vod, rozptylové podmínky, hluk. Rozšíření stávajícího dobývacího prostoru, který má nyní 6608 hektarů, o cca 3433 hektarů v oblasti Bogatynia k polsko-české hranici může negativní dopady zhoršit.“

Na tom, že Mordor je ošklivý, se shodnou nakonec všichni. Víc Němce a Čechy ale trápí plánované rozšíření dolu v Polsku.

svetelny smg2
„Už ten současný přináší vysychání řek, prach, hlučnost. Záře bude opravdovým problémem, když zesílí. Je otázkou, kdo v podmínkách, které nám polští sousedé cíleně vytvářejí, bude pak chtít žít.“

Nikdo bohužel nespoléhá na to, že Poláci záři vyřeší dobrovolně sami.

„Turów vlastní firma srovnatelná s naším ČEZ, skleníky zase velkopodnikatel, asi jako Babiš. Aspoň co víme. Myslíte si, že by se oni bavili s nadšenci, kteří milují hvězdy? Nebo s občany sousedních států, kteří chtějí spát?“

Kam se opět poděl zdravý rozum, netuším. Rajčat bude sice hodně, budou ale bez chuti a s nulovou výživovou hodnotou. Lidé budou více nemocní kvůli světelnému smogu. Bude je trápit únava a deprese. Zvířata se úplně odstěhují. V kraji nebude voda?

Kde je ta efektivita? Kde je člověk a lidské zdraví na prvním místě? Kde je člověk rozumní 21. století?

Odkaz: Světelné znečištění oblohy z polských pěstíren zeleniny ohrožuje zvířata i lidi

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient