Ukliďme Česko

uklidme2

Ukliďme Česko

S touto akcí se znovu vracím do dětských let. Se školou jsme vyráželi pravidelně a rádi každé jaro. Zapojili se ve vesnici i další dobrovolníci, kteří přijeli s traktory a naložili všechny naplněné pytle. Připadalo nám to normální a vůbec jsme nepřemýšleli nad tím, že by za nás měl naše okolí i naše lesy uklízet stát.

Dělá mi radost, že je u nás tolik lidí, kteří vyráží i dnes. Organizátoři akce již rozeslali pořadatelům 30 000 párů rukavic a 50 000 pytlů na odpad. Do řad organizátorů úklidu se letos zapojilo 725 obcí a 300 škol a přes 20 dětských domovů.

Pokud se ještě chcete přidat, tak se registrujte na webu Uklidmecesko.cz, můžete se zapojit do k úklidové skupiny nebo založit vlastní. 16. dubna vyrazí s pytli na odpadky tisíce dobrovolníků. Loni se zúčastnilo 52 359 nadšenců, kterým není jedno, jak vypadá naše nádherná země. V průměru uklidil jeden člověk 27 kg odpadků, jedná se zejména o lehké platy. Celkem lidé nasbírali neuvěřitelných 14000 tun odpadků.

Akce Čistá Vysočina se koná od 11. do 24. dubna. Informace naleznete na webu. kr-vysocina.cz/cistavysocina. Den Země se pak koná 22. dubna. I v rámci této akce se bude konat po České republice spousta úklidových akcí. Více se zase dozvíte na http://www.denzeme.cz/. Budu přát naší nádherné vlasti narůstající počet lidí, kteří si uvědomují, že jaké si to uděláme, takové to budeme mít.

Jak vznikla akce Ukliďme svět?

Nápad se původně zrodil v hlavě jednoho australského jachtaře Iana Kiernana. Obeplul v letech 1986 – 1987 svět a tam viděl, jak jsou moře nehorázně znečištěná. Jako reakci na toto zjištění uspořádat první akci, která proběhla za pomoci přátel dne 8. ledna 1989. Tehdy se jí  zúčastnilo na 40 000 dobrovolníků. Na 270 km pobřeží moře posbírali 5 000 tun odpadu. Další rok se už tato kampaň rozšířila po celé Austrálii a pak do dalších a dalších zemí světa. Tím byla zrozena úžasná myšlenka: Clean Up the World! – Ukliďme svět!

Pak převzal záštitu v roce 1993 nad jednou z největších komunitních kampaní současnosti program UNEP – United Nations Environment Program – Program OSN pro životní prostředí. Následně se do něj zapojili občané z 80 států. V současnosti se každý rok zapojuje přes 35 milionů lidí z více než 130 zemí světa. Cílem kampaně není jen uklidit odpadky a odlehčit naší nádherné planetě, ale také získávat a šířit informace o šetrném nakládání s odpadem. Učit lidi šetrnosti a zodpovědnosti. Organizátoři využívají i sdělovací prostředky, aby přiměli všechny vlády, veškeré průmyslové podniky i obecní orgány ke zvýšení zájmu o ochranu životního prostředí. Jak úspěšní jsou a jak úspěšní budou záleží na každém z nás.

V České republice kampaň Ukliďme svět! probíhá od počátku roku 1993 a zaštiťuje ji Český svaz ochránců přírody. Většinu dobrovolníků tvoří děti a studenti. Jde o úžasný výchovný efekt a zde se máme co učit od našich dětí. Tato organizace udává číslo celkového množství sebraného odpadu pohybující se kolem 200 tun ročně a z toho bývá přibližně 10 % recyklováno. Pevně věřím, že toto číslo by mohlo být do budoucna mnohem větší.

uklidme3

Propojení s akcí Ukliďme Česko

Od roku 2016 se právě daná akce Ukliďme svět propojila s akcí Ukliďme Česko, jejímž organizátorem je spolek Ekosmák a probíhá pouze jedna společná úklidová akce Ukliďme svět, Ukliďme Česko!
 
Kdyby všichni byli vlastenci, asi by nebylo nutné takových akcí. Musíme tedy společně čelit realitě a naší přírodě, obcím i městům pomoci. Objevují se zde černé skládky a místa plná odpadků na mnohých místech. Lesy České republiky vynaložili na likvidaci černých skládek více než 3 miliony korun. Monitoring nepovolených skládek také nabízí Zmapujto.cz. Zde je v současnosti nahlášeno 4000 černých skládek.

Je ale více než jasné, že pouhým nahlášením se sami skládky neuklidí. Proto bych chtěla za naši nádhernou zemi poděkovat všem, kteří se do akce zapojí. Pozitivních zpráv, není nikdy dost. A s pocitem, že je u nás tolik úžasných lidí, kterým není naše země lhostejná, se mi žije i píše mnohem lépe.

 

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient