4 rady, jak si půjčit výhodně a zbytečně se nezadlužit

Hledáte tu pravou půjčku, ale bojíte se toho, aby se nejednalo o nevýhodnou nabídku? Pokud je tomu skutečně tak, podívejte se spolu s námi na to, jak by měl ideální úvěr vypadat. Společně si shrneme hlavní parametry, na které je třeba běžet.

Půjčete si jenom tolik, kolik potřebujete

V první řadě je nutné mít jasný přehled o tom, kolik peněz budete přesně potřebovat. I když úvěrové společnosti dnes mohou nabízet třeba i miliony korun, vy poptávejte jenom takovou sumu, která vám skutečně chybí. Z jakého důvodu? Primárně proto, že z každé koruny půjčené od úvěrové společnosti platíte úrok. Čím více tedy máte půjčeno, tím více fyzicky přeplatíte. Příkladem je třeba oblíbená půjčka pro ženy na mateřské. Zde by měla konkrétní suma odpovídat tomu, kolik peněz je potřeba k pokrytí nákladů na jídlo a další výdaje. A to do doby, než se na účtu objeví další příspěvek od státu. Pokud toto pravidlo budete dodržovat, nezadlužíte se více, než je nutné.

Zaměřte se na správnou výši splátek

Ano, i ty jsou dnes velmi důležité. Je jasné, že čím dříve úvěr splatíme, tím méně přeplatíme. Na druhou stranu rychlé splacení znamená zatížení našeho rozpočtu a s tím spojená negativa, že nemusíme vyjít s našimi penězi. Rázem se tak dostáváme do dluhové spirály, ze které nemusí být úniku. Mnohdy mohou být s tímto problémem spojeny hlavněpůjčky ihned na ruku. Ty totiž nejenom bývají v hotovosti vypláceny, ale v hotovosti také hradíme splátky. A to nikoliv v měsíčních, ale týdenních intervalech. Pokud se nechceme zadlužovat, měli bychom mít jasno o tom, kolik je v našich týdenních možnostech splácet. Ideální je samozřejmě počítat i s rezervou.

Myslete na úrok a RPSN

Nyní se dostáváme v podstatě k nejdůležitějším veličinám, které se každé půjčky týkají. I když většina lidí hledí hlavně na úrok, důležitější by mělo být případné RPSN. A to proto, že už obsahuje všechny náklady. A to konkrétně:

Samotnou úrokovou sazbu

Různá pojištění

Případné poplatky

Podíváme-li se na tuto oblast blíže, tak logicky platí, že čím nižší dané hodnoty jsou, tím lépe. I když jsou často doporučovány banky, s úroky v jednotkách procent, mohou nadchnout i půjčky před výplatou. Z jakého důvodu? Jsou totiž spojeny s možností půjčit si s úrokem, který je nulový. A jelikož je nulové také RPSN, logicky to znamená, že vrátíte přesně tolik peněz, kolik vám přijde na bankovní účet. V tomto směru jsou tyto úvěry skutečně výjimečné. Tím si můžete být stoprocentně jisti.

Půjčujte si jenom na důležité věci

Zbytečně se nezadlužíte jenom ve chvíli, kdy si půjčíte jenom na to, co je skutečně důležité. Může to být třeba investice do vašeho bydlení, nebo do vašeho auta. Zbytečností se rozumí hlavně vánoční dárky, dovolené a podobné zážitky, bez kterých se obejdeme.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient