Odchod z EU

Odchod z EU

Přilétla nám první vlaštovka. Občané Velké Británie si ve včerejším referendu nadpoloviční většinou odsouhlasili vystoupení z Evropské unie. Bylo to sice velmi těsné, ale výsledek je jasný. Nesmyslná diktatura Evropské unie se prostě Britům nelíbí. Kdo bude další?

Pápá. Británie odchází z Evropské unie

Stojí na začátku. I my jsme stáli na začátku v roce 1989 a vůbec jsme nevěděli, co nás čeká. Začátky jsou vždycky těžké a každá sranda něco stojí. Budoucnost je vždy nejistá. Moci o sobě rozhodovat sami si ale občané zvolili místo diktátu zvenčí.

Zachová se Evropská unie jako Zoro mstitel? Bude se cítit zhrzená a bude chtít dát Velké Británii co proto? Osladí jí to na všech frontách? Pokud ano, oháníme se slovy jako svoboda a demokracie naprosto zbytečně. A pokud ano, je to chování jako z mateřské školky. Odplata a agrese ještě nikdy nic dobrého nepřinesla. Spolupracovat a vycházet si vstříc můžeme i bez řízení z EU. Je to o lidech a snaze se dohodnout.

Lídr protievropské strany UKIP Nigel Farage slaví vítězství zastánců odchodu Británie z EU

Avízované zprávy z Evropské unie ale spíše nasvědčují tomu, že nastane tvrdá odplata. Jasně  vysílané signály přímo z Bruselu směřují k jasnému bodu. Cílem těch nejvyšších evropských orgánů bude nastolit odplatu a Velkou Británii co nejtvrději potrestat. Vystoupení z Evropské unie je musí bolet. Nesmí to působit jako lákadlo pro další země, které budou toto rozhodnutí následovat.

„Bude naprosto nezbytné zabránit kontaminaci, která by se mohla začít po brexitu šířit Evropskou unií,“ prohlásil jeden z evropských úředníků.

Než se podařilo Velké Británii vstoupit do EU, trvalo to 12 let. Jak dlouho bude trvat výstup v podobě avizovaných sankcí se můžeme jen domnívat.

BREXIT drama ŽIVĚ: Británie odchází z EU. Už se mluví o dalším referendu - anotační foto

Data

V referentu bylo přijato 16,836 miliónu hlasů. 52 % voličů hlasovalo pro odchod a 48 % pro setrvání v EU. Zastánci Brexitu zvítězili ve 308 ze 382 volebních obvodů.

Referenda se zúčastnilo 71,8 procenta voličů a volit přišlo přes 30 miliónů lidí. To je nejvyšší počet od voleb v roce 1992. Pokud to zvedlo voliče ze židlí a přinutilo je to volit, nespokojenost musí být obrovská.

Pro setrvání v Evropské unii hlasovalo Skotsko a Severní Irsko. V Londýně byl poměr příznivců pro setrvání a odchodu 3:2. V celé zbylé Anglii se hlasovalo ve většině pro odchod.

Jak bude vypadat další přístup Skotska a Irska se neví. Irští republikáni chtějí sjednocení s Irskem a předsedkyně skotské vlády nastínila možnost referenda o nezávislosti Skotska. Při posledním z roku 2014 ale Skotové v poměru 55:45 nezávislost odmítli.

Je to jasné stanovisko hlasu lidu. Právě asi proto se u nás referenda nedělají. Vláda by se dozvěděla, že s jejich rozhodováním nesouhlasí nadpoloviční většina a to by jim nehrálo do karet.

Stále se přikláním k menším celkům a životu v rámci tlupy. K zachování kořenů, tradic a národnosti. Stále se přikláním k rozhodnutí, spoléhat sami na sebe a moci o sobě rozhodovat. I za cenu, že to nebude jednoduché a bude to znamenat cestu opět k větší samostatnosti. Pokud si v rámci státu začnou lidé vyrábět a produkovat sami, budou mít práci a také budou mít i co jíst. Jinými slovy, Evropská unie není jediná možnost jak přežít.

Odkazy:

Pápá. Británie odchází z Evropské unie

Potvrzeno. Velká Británie odchází z EU

Zastánci brexitu zvítězili. Velká Británie opustí Evropskou unii

BREXIT drama ŽIVĚ: Británie odchází z EU. Už se mluví o dalším referendu

Británie kvůli odchodu z EU může ztratit Skotsko i Severní Irsko

1 názor na “Odchod z EU”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient