Pomocník, léčitel i dopravní prostřdek

Že nevíte o čem je řeč? Možná vám pomůže malá nápověda. Je řeč o zvířeti, které na naší planetě žije už 60 milionů let. Má krásné hluboké oči, lesklou hřívu a dlouhý ocas.

Ano, je řeč o koni. Kůň je pomocníkem lidí už od 6000 let př. n. l. A je opravdu velkým pomocníkem. Od pradávna lidem pomáhá s dopravou jak osobní, tak i nákladní. Existuje mnoho druhů koní. Někteří jsou vyvinutí pro těžkou práci, jiní pro rychlý běh. A já vám zde budu postupně představovat různá plemena koní a práci s nimi.kůň

V dnešní době se kůň používá hlavně rekreačně. To znamená že nepracuje třeba v lese, nevozí náklady, ale nosí jezdce. A záleží hlavně na jezdci nebo majiteli koně, jak bude jezdit. Může si vybrat z velké škály zaměření. Westernový jezdecký sport, dostihy, drezúra, parkur, koňské pólo a mnoho dalších. V těchto “oborech” se také pořádají soutěže, kde mohou jezdci se svými koňmi změřit síly a nabrat motivaci pro další práci. Samozřejmě jde také o prestiž a odměnu, kvůli které se většinou závodí.

Kůň se využívá také k léčbě. A to buď psychických onemocnění formou psychoterapie s pomocí koní nebo fyzických onemocnění formou hipoterapie či parajezdectví.

A to není ani zdaleka všechno, co se dá s koněm dělat. Oblíbená je také práce ze země, to znamená že člověk na koni nesedí ale pracuje s koněm ze země. Tímto způsobem se člověk snaží s koněm navázat lepší a pevnější vztah.

Právě proto, že je kůň tak skvělé a vyjímečné zvíře se koním věnuji a velmi ráda se o zážitky s nimi podělím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *