Regulace hazardních her – vzor Rumunsko

Regulace hazardních her – vzor Rumunsko

Ačkoli patříme k Evropské unii, regulace hazardních her probíhá v každé členské zemi podle vlastních pravidel.

Také u nás se už dlouhou dobu diskutuje o počtech výherních automatů nebo zdanění zahraničních sázkových kanceláří, v nichž hrají i hráči od nás. Licencování výborně funguje ve Velké Británii, v Dánsku či v zemích pobaltských, jako je Estonsko a Lotyšsko. U nás zatím ještě ne, ačkoli nový zákon by měl platit již od ledna 2017. Komu tento stav vyhovuje?dice-1379360_960_720

Letos nás v tomto předběhla i taková země, jako je Rumunsko. I když se tam samotný proces regulace online hazardu zpočátku podobal spíše chaosu než promyšlenému postupu (některým gigantům byly dokonce v průběhu licencování odebrány licence a oni sami byli zařazeni na černou listinu), výsledný stav na konci roku 2015 by se musel líbit každému ministru financí. Vždyť podle oficiálního portálu rumunské vlády licenci získalo už 13 společností provozujících online sázkové kanceláře či online kasina. Dokonce se podařilo prosadit, aby licencované společnosti státu zaplatily daně i zpětně – sumu odhadnutou za pár let jejich předcházejícího podnikání!

Další novinkou rumunské cesty bude v roce 2016 druhý krok – licencování marketingových romania-881116_960_720aktivit, tzv. affiliates. Každá reklamní agentura, která bude chtít propagovat hazard v této zemi, si bude muset požádat o licenci též. A s licencí je samozřejmě spojen i licenční poplatek. Jde většinou o zahraniční společnosti a tohle je způsob, jak je kontrolovat a získat z nich alespoň něco. Po zaplacení licenčního poplatku budou moci provozovatelé rumunských internetových stránek, jako je například jocuripokeronline.eu nebo stránky o ruletě onlineruleta.ro, moci propagovat pouze značky s licencí. Jinak budou riskovat odebrání .ro domén či zablokování přístupu na jejich stránky z Rumunska.

Po vzoru Rumunska by se měla upravit legislativa také v Bulharsku, a o změnách se diskutuje i v Litvě. Česko, Slovensko nebo Polsko zůstávají stále otevřenými zeměmi pro šedou ekonomiku nadnárodních společností platících daně na Maltě či v jiné jurisdikci. Přesto, že se tváříme, že u nás nesmějí podnikat, legislativně mají stále navrch. Změní se to konečně?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient