Co dělat, když teplota stoupá a v noci se potíme

Co dělat, když teplota stoupá a v noci se potíme

Pokud začne venkovní teplota stoupat nad únosnou mez a my se potíme i v noci, jde o velmi nepříjemnou záležitost. Za noční pocení ale kromě teploty může i stres, příliš vysoká teplota v ložnici, nevyhovující materiál přikrývek, špatně zorganizovaný denní režim, alkohol, kouření, velké množství kávy a nevhodně sestavený jídelníček.

Správně naše tělesná teplota během spánku naprosto přirozeně klesá. I přes to se mnozí spánek
z nás v noci probouzí slití potem a trpí nadměrným pocením. Pokud již chcete navštívit lékaře, ještě před tím zkuste přemýšlet, zda nemůžete ve svém životě něco změnit.

Hormonální nerovnováha

Hormonální nerovnováha má velký vliv na regulaci tělesné teploty. Nejča14stěji se to projevuje u žen v období probíhající menopauzy a při PMS. Nejde o nic neobvyklého a období návalů si projde asi každá žena. Noční pocení se také u žen objevuje v těhotenství a při kojení kvůli
zvýšené hladině hormonů.

Nejde ale pouze o problém žen. Hormonální nerovnováhou trpí poslední dobou i muži. Nejčastěji kolem čtyřicátého roku věku a výš. Tyto potíže jsou často propojeny s onemocněním prostaty a poruchami erekce. Dalšími příčinami je u mužů kořeněná strava a další dále uvedené faktory.

Čím se dá noční pocení ovlivnit

Příčinou nočního pocení jsou také pozdní večeře a příliš mnoho koření v našem jídle. Máte rádi třeba chilli? K večeři si je ale nedávejte, rozehřeje váš organismus na vysokou teplotu. Potraviny, po kterých vás pálí žáha jsou naprosto nevhodné. Trávicí systém se musí uklidnit, neboť 70 – 80 % naší tělesné teploty jde z vnitřních orgánů, které jsou aktivní.

spánNěkdy za noční pocení může i špatné načasování. Například po náročném sportovním výkonu a fyzické aktivitě se vrací organismus a jeho tělesná teplota do normálu po dobu dvou až čtyř hodin. Pokud nemá tělo čas dostat se do klidového režimu přirozeně, může být následkem noční pocení. Řada odborníků doporučuje cvičení nejpozději 6 hodin před ulehnutím. Cvičení má dobrý vliv na naši kvalitu spánku. Posiluje také schopnost našeho mozku snižovat teplotu před uložení ke spaní.

Ideální teplota v ložnici je kolem 20 °C a zde platí raději méně než více. Vyh
oďte syntetické ložní povlečení a vyměňte jej za přírodní materiály jako bavlnu i vlnu. Dovedou absorbovat a také odvádět vaši tělesnou vlhkost a platí to i pro matrace. Věděli jste třeba, že pokud spíte bez pyžama, i to může být příčina vašeho nočního pocení? Vezměte si alespoň bavlněné tričko.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient