Kofein je droga

Svůj den si většina lidí nedokáže představit, bez své pravidelné dávky kofeinu. Já patřím mezi ně. Životabudič, jménem kofein si podmanil již spoustu lidí. Ráno většina z nás vstane a běží si udělat ranní kávu, jelikož si lidský mozek myslí, že bez ní to prostě nejde. S kávou se zdá být ráno o něco méně náročné, než bez ní. Nastartuje nás, povzbudí nás do nového dne, dodá nám energii a také se budeme později v práci více soustředit. Ne každý ví, že kofein je obsažen i v celé řadě rostlin, nejenom tedy v kávových zrnech. Kofein obsahuje i grapefruit, luštěniny, nebo guarana. Existuje také i kofein přírodní a syntetický. Jelikož je syntetický kofein levnější oproti tomu přírodnímu, můžeme se s ním setkat například v energetických nápojích, či v limonádách. Je dobré ovšem vědět, že káva má své pozitivní ale i negativní účinky na náš lidský organismus.

 
Káva a její účinky

 
Káva je zejména skvělý antioxidant, říká se, že je mnohem lepším antioxidantem než například zelený čaj. Díky tomuto faktu, napomáhá káva odbourávat v těle škodlivé volné radikály. Mezi blahodárné účinky kávy patří například již zmiňovaná dávka energie, kterou nám káva dodá. Mezi další účinky patří i to, že zlepšuje naši koncentraci, napomáhá nám dokonce spalovat tuky. Pokud si například před začátkem tréninku, nebo před běháním dopřejete šálek kávy, vaše tělo bude spalovat mnohem rychleji než za normálních okolností. Dokonce káva i zmírňuje chuť na jídlo. Doporučená denní dávka kofeinu je 300 mg (zhruba pět klasických šálků kávy). Tato dávka by se neměla překračovat, jelikož je všeobecně známo, že všeho moc škodí. Pokud si například dopřáváte kávu navečer, není to vůbec zdravé. Při vypití většího množství kávy, si takzvaně zaděláváte na problémy týkající se srdečních chorob, či onemocnění ledvin a podobně. Dále by se samozřejmě kávě měly vyhýbat těhotné a kojící ženy. Pití kávy ve večerních hodinách může rozhodit některým jedincům jejich spánkový režim.

 
Kvalita kávy

 
Káva je velmi oblíbeným nápojem a má spoustu pozitivních účinků, je antioxidantem a navíc ještě k tomu všemu naprosto skvěle chutná. Ovšem je důležité zejména brát v potaz kvalitu dané kávy. Jelikož, ne každá káva je kvalitní. Zejména káva, která je levná a na první pohled ani moc dobře nevypadá, je káva, která je namletá již dlouhou dobu a tím pádem ztrácí svoji chuť i své účinky. Naopak nejlepší kávou je ta, která se po umletí co nejrychleji spotřebuje. To znamená, že nejlepším řešením, jak získat kvalitní kávu, je koupit si kávová zrnka, která si nameleme před samotnou konzumací sami. Za velmi kvalitní kávu se považuje arabica. S ní se můžete setkat téměř v každé kavárně. Je důležité také zmínit, že na kávě, se velmi brzy můžeme stát závislí. Káva, je jedním slovem droga, bez které většina z nás neumí žít.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient