Milovníci kávy zachovejte klid

Milovníci kávy zachovejte klid

Kolem kávy koluje spousta mýtů. Nejčastější z nich je tvrzení, že káva odvodňuje a vysušuje, a proto by se zejména neměla pít v období léta, kvůli nebezpečí dehydratace. Také se říká, že není zdravá jak pro tělo, tak i na pleť. Všechna tato tvrzení ale nejsou pravdivá.

V poslední době proběhlo mnoho průzkumů a studií a už i lékaři vydávají prohlášení, že káva je plná antioxidantů. Těch má dokonce mnohem více než blahořečený zelený čaj. Má povzbuzující účinky a pokud bychom se měli začít obávat zmíněného odvodnění, museli bychom si dopřávat více než 6 extrémně silných šálků kávy denně. Dáme-li si šálky 4, je pití kávy zdravé a to i v období léta. Žádná z provedených studií negativní účinky kávy neprokázala.

Druhy a forma kávy

Nejlepší forma kávy je buď překapávaná nebo espreso. Kvalitní káva má díky vysokému kávobsahu antioxidačních látek blahodárné účinky na náš
organismus. Dáte-li si tedy až 6 šálků kvalitní kávy denně, prospěje vám to a to zejména v případě, kdy máte nemocná játra.
Nejlepší volbou je pořízení dobrého presovače, kam nasypete kvalitní zrnkovou kávu, a lze u něj nastavit i optimální tlak a teplotu. Použijete-li kafeterii nebo french press, nenechte kávu dlouho louhovat. Nejslabší káva je ta instantní.

Káva je kvalitní povzbuzovací77 nápoj a obsahuje i fenoly a rostlinné látky, které mají barvící účinek. Dáme-li si 2 až 4 šálky denně, našim zdravým zubům to nijak neublíží. Totéž platí třeba i u červeného vína. Pokud se napijete po kávě
vody, určitě vám to víc prospěje, než uškodí.

Káva bez mléka

Nejzdravější je černá káva bez mléka a klidně i bez cukru. Káva s mlékem příliš zatěžuje náš trávicí
systém a způsobuje potíže. Je tedy lépe se vyhnout kávě typu kapucino a f
rappé, i když vám tak chutná. Dobrá není ani kombinace káva zmrzlina a nebo zákusek. S mlékem prostě kávu raději nekombinujte.
Jedná-li se o zmínku o pitném režimu, vypijte asi 40 ml tekutin na 1 kilogram vaší váhy. Lidé, kteří trpí nadváhou mají odečíst kilogramy tuku, které nosí navíc. Obecně u žen se jedná asi o 2,5 litru a u mužů 3,5 litrů tekutin denně a to nejlépe ve formě čisté neperlivé vody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *