Netradiční sporty:ufobal

Dnes Vám představím další z netradičních sportů, kterým je tentokrát ufobal. Můžete ho znát i pod názvem talířová a je také možné psát jej jako ufoball.

Cílem hry je dopravit disk do soupeřovy branky. Tento úkol je ztížen tím, že s talířem hráč nesmí udělat víc než tři kroky, proto si jej musí hráči často přehazovat. Pokud talíř upadne na zem nebo jej chytí soupeř, připadá talíř soupeřově družstvu. Do prostoru kolem branky, brankoviště, smí vstoupit pouze brankář, čímž je zaručeno, že hráč musí talíř do branky vhodit.

Obvykle se hraje na dva poločasy po osmi minutách.

Ke hře se nepoužívá klasický frisbee talíř, ale jeho měkčí a lehčí napodobenina. Je to z důvodu menší možnosti úrazu a také proto, že lehčí talíř nelétá tak daleko a k hodu není potřeba vyvinout tolik síly.

Co to je? Sportovní týmová hra oblíbená hlavně u mládežnických organizací. Pravidla této hry vychází z házené, rozdíl je hlavně v tom, že se hraje s plastovým létacím talířem, ufem, ne s míčem. V České republice se závodně hraje hlavně v Brně a v Praze, ale jen tak pro zábavu ji můžete hrát kdekoliv.

Kde se hraje? Pro tuto hru se používá obdélníkové hřiště, které je dlouhé 32m a libovolně široké. Hřiště je rozděleno dělící čárou a z obou stran jej vykrojují brankoviště. Brankoviště jsou půlkruhy o poloměru 7m se střenem na brankové čáře. Samotná branka má výšku 1,7m a šířku 2,5 metru. Zajímavé je, že se nedělají boční čáry hřiště, je vyznačen pouze bod rohového vhazování.

Kdo ji hraje? V průběhu hry je na hřišti šest hráčů z každého družstva. Dalším specifikem je, že v každém družstvu musí být alespoň jedna dívka a samozřejmě jeden brankář. Tito se mohou v průběhu hry střídat. Střídání probíhá v prostoru lavičky a střídající se hráči si musí tlesknout, aby nemohli vyběhnout dříve.

Krátká videoukázka: https://www.youtube.com/watch?v=XfreN8Q9II0

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient