Řecko požaduje úhradu válečných reparací od Německa

Řecko požaduje úhradu válečných reparací od Německa

Kolem nás to dostává spád. Jen u nás zase spíme jako lední medvědi i v létě a tváříme se, že se nás to netýká. Jsme sice malá země, ale o to líp se jí dá velet. Kdybychom tedy nějakého Lídra měli. Skutečného bojovníka, který umí vést.merkelo

Co tím spádem myslím? Tak po Brexitu se ozvalo Řecko a říká: “Poženeme Merkelovou k soudu” Řecko totiž trvá na úhradě válečných reparací od Německa. A mě se to líbí. Myslím, že by se země měly bránit a to i Řecko. Zametá se s ním totálně hovadsky. Každému musí být jasné, že dluh nikdy nemohou splatit stylem, jaký slavná EU nastavila. Řekové se na to měli dávno vykašlat a vystoupit z EU. Vyhrnout si rukávy a pustit se do práce. Bylo by to drsné, ale země by byla jejich.

A čí je třeba ta naše země? Je opravdu naše? O tom pochybuji. Vezměte si namátkou podniky a společnosti a začněte vyhledávat jejich majitele. Nepatří nám už ani ta židle, na které sedíme…

Řecký parlamentní výbor už dokonce předložil i zprávu, která jasně potvrzuje nárok Řecka vůči Německu ve výši 269 miliard eur. A už začátkem září se chystá skupina řeckých poslanců oznámit, že mezi Řeckem a Německem není doposud vyřešena zmíněné problematika válečných reparací, které jsou spojeny s nacistickou okupací země v letech 1941 až 1944.

A kdo bude další? Ozvou se další země? Kdo má ještě nárok?

Merkelová si asi neuvědomila, že jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. A byla jen otázka času, kdo jí to spočte. Brexit byl první odpovědí. Fandím tomuto kroku a přeji, aby to ustáli se ctí. I když to bude pro zemi tvrdé, být vlastním pánem a bez diktatury stojí za to.

,,Parlamentní výbor, který byl loni zřízen levicovým premiérem Tsiprasem, údajně doporučí řecké vládě, aby k vymožení dluhu využila všechny diplomatické prostředky. Podle deníku Der Spiegel je zpracována 77 stránková zpráva, podle které by Řecko mělo “v případě potřeby” podniknout právní kroky proti německé vládě a mělo by využít i mezinárodních soudů, pokud “nedojde ke shodě” mezi Aténami a Berlínem.“

Ve zprávě se uvádí: “Výplata náhrady je “právní i morální imperativ, a byl by to “nejlepší základ pro upřímný a bezproblémový vztah mezi Němci a Řeky”.

Jak udává Tajná zpráva komise odborníků řeckého ministerstva financí z roku 2015, Německo stále dluží Řecku 11 miliard euro z doby 2. světové války. Zpráva tvrdí, že jde o tzv. “nucenou půjčku”, kterou tehdy muselo Řecko poskytnout Německu.

řecko +Výška této půjčky je podle zmíněné komise naprosto nesporná. Říšská banka si v době okupace Řecka půjčila z Řecké národní banky peníze v hodnotě asi 12 miliard dolarů a tento dluh, podobně jako reparace nebyl nikdy splacen. Půjčka je nezávislá na výši válečných reparací, které by mělo Německo Řecku zaplatit. Jak tvrdí řecké odhady, jde více než o 100 miliard eur. To je docela darda ne?

Kolik zemí by se mohlo následně ozvat? Je Řecko jedinou zemí, které Německo dluží?

“Německo nikdy pořádně nezaplatilo válečné náhrady za škody způsobené Řecku během nacistické okupace,” řekl premiér Tsipras v řeckém parlamentu. “Zločiny provedené nacisty, jsou stále živé, a máme morální povinnost nezapomínat na to, co tyto síly udělaly v naší zemi.”

Jak je uvedeno ve zprávě. Pohledávka po splacení reparací je sice velmi kontroverzní, ale nucená půjčka z doby německé okupace je mezi hospodářskými historiky brána velmi vážně a to jako legitimní poptávka. Řecko se ocitlo v krizi. Od začátku krize roku 2010 získalo úvěry za více než 200 miliard eur ze zemí eurozóny a také od Mezinárodního měnového fondu. A právě Německo je zde největším věřitelem.

Svět se zvedá a začíná bojovat. Pojďme bojovat s ním. Nečekejme neustále na to, jak to dopadne okolo. To nikam nevede. Pokud nezačneme nyní, bude pozdě. Musíme řešit své problémy, s uprchlíky, s volbami, s nedostatečnými mzdami, s chudobou. Přestaňme se tvářit, že se nás to netýká.

Zdroj: Řecko trvá na úhradě válečných reparací od Německa. “Poženeme Merkelovou k soudu”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *