Během proti kaloriím navíc

Je možné pomocí běhání zhubnout? 70% žen říká z vlastní zkušenosti, že ano.

Běh je v současné době druhou nejoblíbenější sportovní aktivitou po cyklistice a jeho popularita neustále stoupá. Běhání je přirozený pohyb, kterým se dá velice dobře podpořit hubnutí, formovat postava, a zároveň si zlepšit kompletně svou kondici.

Proč začít běhat?

  • Protože to opravdu funguje! Je jednou z nejvhodnějších aerobních aktivit s tepovou frekvencí, která není vyšší než 50 – 65 % tepového maxima. Dochází tak k nejlepšímu poměru spálených tuků a tedy ke kýžené ztrátě nadbytečné váhy.
  • Protože odbourává stres a pozitivně ovlivňuje náladu.
  • Protože nepotřebujete žádné drahé vybavení.
  • Protože běhat je možné skoro všude.

Jak s běháním začít?

Pokud chcete mít jistotu, že začínáte dobře, pročtěte si rychlého průvodce pro běžecké začátečníky.

Máte nějaké to kilo navíc a bojíte se začít běhat? Inspirujte se v článku: Jak začít běhat s nadváhou.

Důležité pro začátečníky:

  • Začněte postupně, nejdříve třeba jen chůzí.
  • Důležitá je pravidelnost.
  • Vzdálenost či tempo přidávejte postupně.
  • Na začátek stačí půl hodiny.
  • Nezapomeňte se před a po běhání protáhnout.

Pokud se na to cítíte, zrychlete tempo či prodlužte trasu. Ovšem pokud vám jde primárně o hubnutí, je nutné si hlídat správnou tepovou frekvenci

Vyplácí se tzv. intervalový trénink. Jde o střídání pomalého a rychlého běhu. A proč funguje? Protože nedovolí tělu, aby si navyklo na dlouhodobě stejnou zátěž, během níž pak postupně spaluje pořád méně a méně kalorií. Je proto dobré doplnit svůj běh krátkými sprinty.

Vyzkoušejte kopce. Běhání do kopců není úplně sranda, ale má svůj význam. Při každém stoupání spalujete až o 10% víc kalorií. Takže pokud máte možnost si na vaší běžecké trase nějaký vyběhnout, jděte do toho.

Správné dýchání. Začínající běžci mají často problém správně dýchat, což se může projevit tzv. pícháním v boku a nutností zastavit. Kromě toho, že jde o slabší svaly bránice, při nesprávném dýchání celkově snižujete efekt z běhání.

Běháte a hubnutí nikde?

Důvodů, proč se výsledky stále nedostavují, může být několik.

Chybějící kalorie – správně nastavený jídelníček s dostatečným zastoupením proteinů, sacharidů a tuků je důležitou součástí celého procesu hubnutí. Cílem není snížit kalorický příjem tak, že budete mít hlad ale zajistit tělu dostatek kalorií a ty rozložit do několika menších jídel v rámci dne.

Frekvence běhání – pokud běháte rekreačně nelze očekávat nějaké extra výsledky, co se týče hubnutí. Doporučujeme běhat minimálně 3 až 4 x týdne se spálením aspoň 500 kalorií.

Vyhněte se rutině – běháte stále po stejné trase a stále stejným tempem? Změňte občas trasu a přidejte např. sprinty či změňte tempo, aby vaše tělo dostávalo stále nové impulsy.

Běžecké boty a oblečení

I když běhat můžete v podstatě v čemkoliv, při pravidelném běhání se vám vyplatí investovat do kvalitních běžeckých bot a oblečení na běhání. Proč?

Běžecké boty jsou speciálně přizpůsobeny pro zajištění bezpečnosti a odpružení při běhání. Vybírat můžete z celé řady různých značek a provedení. Pokud je kupujete poprvé, doporučujeme se poradit s prodejcem ať již v kamenném obchodě nebo v e-shopu.

Je lepší investovat do bot, než skončit s běháním protože vás začnou bolet kyčle nebo špatně došlápnete.

Běžecké oblečení – zapomeňte na oblečení ze supermarketů, které se chlubí nízkou cenou a údajnou funkčností. Pokud chcete, aby vám dlouho vydrželo a odvádělo svou práci, jděte do značkového běžeckého oblečení  Nike, Adidas, Salomon atd. U těchto značek máte jistotu, že ho používají špičkový běžci a sportovci, kteří mají opravdu vysoké nároky.

Mezi základní oblečení na běhání patří např. běžecké tričko, šortky, běžecké mikiny pro chladnější počasí a populární běžecké legíny.

Další informace pro začínající i pokročilé běžce najdete na stránkách běžeckého blogu – http://blog.mujbeh.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient