Jak sportovat s pejskem

Také vždy nevěřícně koukáte, jak je možné, že se někdo vydá se svým pejskem běhat či jezdit na kole? Zní to úžasně, ale většina majitelů to po prvním pokusu navždy vzdá. Pes neustále tahá za vodítko a nakonec se musíte víc věnovat jemu než své sportovní aktivitě. Mně se však konečně povedlo objevit, v čem tkví tajemství úspěchu.

Základním předpokladem pro sportování se psem je speciální vodítko, které se flexibilně natahuje a omezuje tahání ze strany pejska. Spousta pejskařů ani neví, že něco takového existuje, ale jakmile ho vyzkouší, už nechtějí používat jiné.

Minulý rok se na trhu objevila handsfree vodítka Lishinu vyráběná ve Slovinsku. Od začátku byla prezentována jako revoluční věc a nepostradatelný doplněk všech, kteří se svým psem sportují. Vodítko se totiž navlékne na ruku, takže jej nemusíte držet a máte volné ruce. Vůbec necítíte žádnou zátěž, je to jako kdybyste s sebou pejska neměli.

Naučte psa chovat se slušněslide_091

Inovativní vodítka vypadají trochu netypicky. Připomínají větší kulaté hodinky, na ruku se připevňují pomocí pásku a díky výměnnému krytu mohou snadno měnit barvu podle vašeho outfitu. Ukrývají tři metry dlouhé lano, které se samo navíjí.

Oproti obyčejným samonavíjecím vodítkům je tady však i automatická brzda, která je principem podobná bezpečnostním pásům. Aktivuje se při každém prudkém pohybu psa směrem od vás, současně je vydán specifický zvuk. Pes se jej brzy naučí rozpoznávat jako povel, že dál už nesmí.

Řešení pro velká plemena

Vodítko je možné zakoupit s amortizérem, který pohltí energii v momentě, kdy pes silně zatáhne. Vy tedy ve finále nic neucítíte a můžete se věnovat svému sportu. Tato varianta je vhodná zejména pro větší plemena, u menších si vystačíte i bez amortizéru.

Vodítka Lishinu jsou vhodná při chůzi, běhu, jízdě na kole či kolečkových bruslích nebo turistice. Nicméně pokud nemáte dostatečné zkušenosti a informace o psech, možná to pro vás ze začátku nebude úplně hračka. Třímetrové vodítko je docela dlouhé a snadno se vám zamotá kolem kola. Na druhou stranu je možné, že se pejskovi budou společné sportovní aktivity líbit a bude se chovat příkladně. Vyzkoušejte to a uvidíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *