Plaťte v hotovosti a ušetříte

Mnoho lidí řeší především svou finanční stránku. Šetříte dlouhé měsíce na něco, co si chcete opravdu dopřát a zažít tak blažený pocit? Nebo naopak vejdete do obchodu, a toužíte ihned po všem, co vás trkne do očí? Lidi jsou různí a různé jsou i naše finanční možnosti. Někdo peníze jednoduše neřeší, jelikož jich má dostatek, jiní ovšem peníze řeší a to téměř denně a rozhodují se, zda koupit mrkev balenou či nebaleno. Většina lidí, která ví, že nemá dostatek financí na to, přijít do obchodu a jednoduše si cokoliv koupit, řeší tyto problémy větším množstvím kreditních karet, které v reklamách vypadají tak báječně lákavě. V tomto případě ovšem nastává problém, jelikož velmi rychle začneme ztrácet kontrolu nad našimi financemi.

Výhody a nevýhody kreditních karet

Máte kreditní kartu, se kterou můžete například čerpat do mínusu? Je to báječné nesledovat peníze a kupovat co se nám zamane, ovšem málokdo ví, že kontokorent se chová jako klasický úvěr, který je navíc ještě více úročen než klasický úvěr. V tomto případě sice nemusíte sledovat konečný zůstatek na vaší kartě, ovšem můžete se připravit na výživný bankovní výpis, po kterém vám jistě do smíchu nebude. Pokud vlastníte klasickou kreditní kartu, je s ní spojena řada nesporných výhod. Různé bonusy, které můžete čerpat, pokud budete s kartou platit v určitých obchodech a podobně působí velmi lákavě. Ovšem velmi rychle mizící peníze z účtu vám mohou pěkně zavařit. Ve většině případů při platbách kreditními kartami zaplatíme o 30 % více peněz, než kdybychom platili své požitky v hotovosti. Proč nás banky lanaří různými výhodami, bezkontaktními platbami a převáděním procent z plateb například na penzijní nebo životní pojištění? Je to jednoduchá matematika. Argumenty typu, že je pro obchodníky nevýhodné manipulovat s hotovými penězi jsou pouze výmluvné. Proč by jinak většina obchodníků nabízela slevy při platbách hotovostí? Člověk, který rád využívá kreditní karty, se mnohdy dostává do nelehké finanční situace, kdy nemá na zaplacení toho, co utratil. Neustále používání frází po každém nákupu, že se to nějak zaplatí, je nesmyslné. Finanční gramotnost je v těchto případech velmi důležitá a může vás ušetřit mnoha starostem.

Jaký je výsledek takového počínání?

V mnoha případech při využívání kreditní karty pořizujeme nákupy, které ve většině případů ani nepotřebujeme. Nejlepší způsob, jak předejít zbytečným starostem je ten, pořizovat kartou pouze věci, které máme naplánované si pořídit již delší dobu. Doporučuje se pro tento způsob plateb využívat především karty s debetem. Věci, které nám dělají radost, si jednoduše plaťte hotovostí nebo si vyčleňte nějaké finanční prostředky právě na tyto malé prohřešky, které k životu patří. Nezapomínejte ovšem přitom na to, že si při každém nákupu musíte vždy být vědomi svými finančními možnostmi a zbytečně neutrácet.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient