Jak předejít podzimní depresi?

Zná to téměř každý z nás. Sluneční dny jsou již nenávratně pryč, tudíž ubývá světla, tepla a přichází podzimní pochmurné počasí, které začneme pociťovat s příchodem toho, když opadnou všechny barevné listy ze stromů. Nedostatek světla, zima a pochmurné počasí nás nutí k tomu, abychom nic nedělali a začali se utápět ve vlastních myšlenkách a přemýšlení o životě. Nedá se v tomto případě mluvit o klasických příznacích deprese, jde spíše o takovou špatnou náladu, která se projevuje nejen naším nezájem o cokoliv, ale také naší věčnou unaveností a nespokojeností. Jak předejít těmto podzimním náladám a najít tak i na tomto ne zrovna příjemném počasí něco pozitivního? Stačí se pouze zaměřit na svůj cíl, hýbat se, jíst vitaminy a neupustit od svých koníčků.

Jak se podzimní deprese vyznačuje?

Podzimní deprese je u většiny populace způsobena nedostatkem slunečních paprsků a přílišným přemýšlením nad sebou samým. Je to jednoduché. V letních dnech, kdy máme možnost jezdit na výlety, chodit k vodě nebo jet na dovolenou, nemáme čas přemýšlet nad věcmi tak do hloubky. Jedním slovem nám nabitý program neumožní ponořit se do svých myšlenek a začít se trápit. V letních dnech, kdy naše energie čiší ze slunečních paprsků a dny jsou poměrně dlouhé, máme pocit, že nám svět leží u nohou. Necítíme se unavení, máme radost z každého dne a neutápíme se ve vlastním stresu. To se ovšem s příchodem podzimu a prvního spadaného listí mění. Naše nálada bude jako na houpačce. Po probuzení neuvidíme nic jiného než černočernou tmu, nebo déšť, který bude mít šedivý podtón. Dny se začnou krátit a vy zjistíte, že to co jste stíhali doposud velmi hravě, najednou nestíháte. Jedním slovem vás v tuto chvíli přepadne první stres, který má na svědomí toto počasí. Zjistíte, že vlastně nemáte čas ani chuť jít ven, zaběhat si nebo například jít do fitness a vyplatit do těla endorfiny. Nechce se vám, cítíte se podráždění, unavení a naštvaní. Budete neustále říkat, že nemáte čas, nic nestíháte a podobně. Vše ovšem má na svědomí právě toto šedé a stereotypní počasí, které vám nedopřeje ani jeden sluneční den. Zatočte s tím! Neutápějte se ve svých myšlenkách a pocitech! Můžete se například pustit do něčeho nového, nebo si najít nový druh cvičení, při kterém budete v teple tělocvičny. Nebo se projděte v přírodě a najděte v ní alespoň něco pozitivního, jelikož každé roční období má něco do sebe.

Zatočte s podzimní depresí!

Na podzim se jednoduše nesmíte začít nudit. Udělejte si plán, co byste chtěla každý den dělat. Podzim je ten správný čas na to, shlédnout nejnovější filmy v kině. Nebo jít nakupovat oblečení, které bude mít podtón veselých barev. Nebuďte sami, buďte tam, kde se něco děje. Především si běžte zacvičit, tělo potřebuje endorfiny a kde jinde se sehnat, než z kvalitního tréninku, třeba i na čerstvém vzduchu. Pamatujte ale především na to, že byste měli doplňovat vitaminy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient