Přestaňte se srovnávat!

Dnešní doba, kterou zahltila sociální média a také sociální sítě všeho druhu, si žádá také velký kus naší trpělivosti. Každý den neustále většina z nás roluje stránky na Facebooku nebo Instagramu a hledá fotografie svých kamarádů, známých či příbuzných, kteří plní tyto stránky fotkami z exotických dovolených či perfektně strávených dnů, plných pohody a radosti. My se poté hluboce zamýšlíme nad svým životem a přemítáme, co v našem životě děláme špatně. Proč nemáme také tak perfektně vybavený byt, jako naše kamarádka? Proč nestíháme každé ráno chodit běhat? Proč o víkendu nejedeme na wellness pobyt? Přestaňme se utápět ve vlastních myšlenkách a neustále se s někým poměřovat a srovnávat. Tato lidská vlastnost je přirozená a my se s ní rodíme, stejně tak, jako se soutěživostí, kterou máme v krvi. Ovšem je důležité se umět s ostatními srovnávat rozumně. To ovšem mnoho z nás neumí a tak prožíváme velmi chudý život, ve kterém se pouze kocháme štěstím druhých, o kterém nemáme ani sebemenší tušení, co mu předcházelo.

Ztrácíme sebevědomí

Proč umí Katka tak skvěle anglicky, a já ne? Jak je možné, že Tereza stíhá každé ráno chodit běhat a poté ještě otevřít skripta do školy, obstarat děti a připravit večeři? Jak je možné, že někdo může být tak dokonalý? Tyto otázky si pokládá každý z nás, když na síti visí fotky naší skvělé kamarádky, která má tři děti, chodí do zaměstnání a dálkově studuje vysokou školu. Každý z nás ovšem vidí pouze výsledek. Můžeme vidět fotku nebo poslouchat výpovědi našich známých o tom, jak mají svůj život perfektně pod kontrolou a všechno stíhají, kdežto mi, se většinou v pracovním nasazení nestihneme pomalu ani naobědvat. Jak je tedy možné, že jsme horší než ti ostatní. Pokud denně budeme dumat nad těmito věcmi, docílíme za čas toho, že nebudeme mít vůbec žádné sebevědomí a budeme prožívat velmi nudný a stereotypní život, plný hněvu a záště.

Porovnávání se je zdravé, ovšem s mírou!

Každý člověk má přirozenou tendenci se s ostatními porovnávat. V současné době, kdy na nás hledí z každého časopisu úžasné a bohaté celebrity, které vypadají vždycky šik. Nebo, kdy existuje několik filtrů na Instagramu, kde si můžeme svoje padesáté selfie upravit k obrazu svému a naštvat tak několik blízkých lidí, je to ještě o něco horší. Lidé si ovšem neuvědomují to, že porovnávat by se člověk měl především s mírou. Co to znamená? Znamená to jediné, vidíme pouze to, co chceme vidět. Nevidíme už to, že naše kamarádka Tereza, která se stíhá učit do školy, pečovat o děti, zdravě jíst a ještě k tomu chodit do práce nemá žádné osobní volno pro sebe a každý večer do sebe lije několik energetických nápojů, aby si napsala diplomovou práci, a manžel na ni křičí, že zanedbává rodinu a chce se s ní rozvést. Nemusí to tak ovšem být, ve většině případu tomu tak ale je. Tento fakt mi opomíjíme a dále se upínáme pouze na to, co jsme viděli na internetu nebo slyšeli od známých. Když už se chceme porovnávat, tak pořádně. Položte si otázky nejen na to, proč umí Katka tak skvěle anglicky. Zamyslete se i nad tím, co za tím stálo, kolik musela obětovat času a energie studiu. Vždy je dobré se na věci podívat i z té druhé stránky a poté se teprve zamyslet nad tím s čím se chceme porovnávat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *