Zázračný matcha tea

Znáte Matcha tea? Že ne? V tom případě je čas na to, si udělat jasno v tom, co doopravdy matcha tea je a jak blahodárné účinky má na náš organismus. Matcha tea je jedním slovem nápoj, který je nabitý antioxidanty. Jinými slovy je to zelený čaj, který se vyrábí jednou z nejnáročnějších metod. Kdy pouze elitní japonští farmáři doopravdy znají celé know-how, tohoto nevšedního nápoje plného antioxidantů. Matcha totiž roste pouze na takzvaných zastíněných polích. To znamená, že dle všeho se pole čtyři týdny před samotnou sklizní úplně zastíní a speciální stínící technika, která se využívá při této metodě, zabrání až 90 % slunečního světla. Rostlina tudíž, díky tomu, že nemá dostatek světla, provádí intenzivní produkci chlorofylu. Tím pádem jsou listy bohatší na aminokyseliny a je pro ně typické smaragdově zelené zbarvení. Pravou Matchu, poznáte právě díky tomuto tmavému zbarvení a následné jemné chuti. Listy této rostliny jsou trhány výhradně ručně, vždy na začátku května. Ihned po sběru se přenesou do továrny, kde začíná jejich dlouhá cesta přeměny na absolutně jemný prášek. Tyto listy prochází v první fází horkou parou, ta zabrání fermentaci a udrží tak listy čerstvé, ty si pak zachovají veškeré své důležité živiny. Listy se vysouší při teplotě 180 °C. Jejich hmotnost se díky tomuto procesu sníží až o téměř pětinu. V této fází se samotný čaj nazývá takzvanou „Arachou“, což můžeme přeložit jako takzvaný surový čaj. Tento čaj se musí v žulových mlýnech na jemný prášek, který se nazývá právě Matcha.

Matcha na mnoho způsobů

Matcha Tea se dá pít jak za studena, tak za tepla. Jedna porce kvalitního Matcha Tea se smíchá se 2 dl až 1,5 l studené nebo teplé vody. Je nutné vše pořádně protřepat a to buď v šejku či postačí plastová láhev. Můžeme si z něj udělat sirup, cappuccino, latte, smoothie nebo dokonce i roládu či zmrzlinu. Matcha je dle všeho antioxidantová bomba. Pokud se cítíme unavení, tak nám dodá energii stejně tak, jako například energetický nápoj. Zrychluje náš metabolismus a je prokázáno, že 1 šálek kvalitní Matchy, vydá na 10 šálků obyčejného zeleného čaje. Tudíž se jedná o něco zdravého, co prospěje našemu zdraví i mysli.

Dávejte si pozor na pravou matchu!

Díky tomu, že popularita tohoto nápoje raketovým způsobem roste, objevilo se na trhu i velké množství velmi nekvalitní matchy. Nekvalitní matchu poznáte především tak, že není práškově jemný. Ne každý japonský zelený čaj, je totiž matcha. Prodejci čajů tím pádem záměrně klamou zákazníka prodejem čaje, který nese název práškového čaje. Tento čaj ovšem nemůžeme považovat za matchu, jelikož se pěstuje tradičním způsobem a nemusí být z Japonska. Může mít také menší obsah přidaných látek, jakými může být například cukr či měď, která dodá chybějící zelenost čaje, kterou se matcha vyznačuje. Samozřejmě má tento čaj své typicky vlastnosti, které má klasický zelený čaj. Tento čaj většinou poznáte z toho důvodu, že má rapidně nižší cenu než pravá matcha.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient