Jižní Morava: zaměřeno na prestižní odrůdy moravských vín

Víno, neboli také nápoj boha Dionýsa, je velmi oblíbený alkoholický nápoj zejména v západní a střední Evropě. Vzniká kvašením moštů z plodů vinné révy. V České republice se nachází dvě významné lokality, kde se vinná réva pěstuje a následně také zpracovává. Jednak je to méně významná oblast v Čechách, která se řadí k nejsevernějším regionům evropského vinohradnictví a poté podstatně významnější oblast Jižní Morava.

Vinařská oblast Jižní Morava

Vinařská oblast na Jižní Moravě má výborné předpoklady k pěstování vinné révy. Není náhodou, že se zde nachází přes 90 procent všech vinic na území České republiky. Oblast se rozkládá směrem na jih od Brna až po jižní cíp hranic Moravy s Rakouskem. Konkrétně se jedná o čtyři podoblasti: největší podoblast Velkopavlovickou, druhou a třetí téměř stejně rozlehlou podoblast Mikulovskou a Slováckou a nakonec nejmenší Znojemskou podoblast. Převážně vnitrozemské klima s vyššími teplotami působí příznivě při pěstování vinných odrůd s pozdím vyzráváním, díky čemuž vznikají kvalitní jakostní vína.

Vinaři na Jižní Moravě pěstují a vyrábějí bílé i červené víno. Bílé víno je vyrobeno z bílých nebo červených hroznů (ojediněle i modrých), v tomto případě nedochází k nakvašení.Mezi tři nejčastěji pěstované odrůdy patří Veltlínské zelené, Müller Thurgau a Ryzlink rýnský.

Červené víno se vyrábí pouze z modrých hroznů, protože jen tyto odrůdy obsahují červené barvivo. Dochází zde ke značnému nakvašení. Mezi typické odrůdy patří Svatovavřinecké, Frankovka a Zweigeltrebe.

wineglass-553467_1280

Vinařské podoblasti Jižní Moravy

Největší podoblastí je se svou rozlohou 4 741 ha Velkopavlovická podoblast, pojmenována podle významného centra Velké Pavlovice. V této podoblasti se velmi dobře daří Veltlínskému zelenému, Rulandskému šedému a jiným výrazně aromatickým odrůdám, například Pálavě nebo Muškátu, které jsou velmi oblíbené. Tento region je také spojen s templáři, kteří se zde ve středověku usadili. V dnešní době se k jejich odkazu hlásí Templářské sklepy Čejkovice.

Mikulovská podoblast je druhou největší s rozlohou 4 432 ha a své jméno nese podle významného města Mikulov, ovšem nachází se zde i známé Valtice s nejstarší vinařskou školou v republice. Na rozdíl od ostatních podoblastí je Mikulovská i velmi oblíbeným turistickým cílem, zejména díky Pálavě a Lednicko-valtického areálu. Z odrůd se zde pěstuje převážně Rulandské bílé a Chardonnay.

Předposlední podoblastí je Slovácká. Tento region o rozloze 4188 ha se rozkládá okolo břehů řeky Moravy a vzhledem ke zdejší rovinatosti a půdě, se zde pěstuje zejména Ryzlink rýnský a odrůdy Rulandského. Z červených odrůd pak Frankovka. Mimo to zde můžete najít poměrně nově vyšlechtěnou odrůdu Cabernet Moravia. Nejvýznamnějším vinařským centrem jsou Mutěnice.

Poslední a nejmenší podoblastí je Znojemská. Rozkládá se na území 3 153 ha a je pro ni typické pěstování bílých aromatických vín, například Müller Thurgau nebo Sauvignon – tyto vinařské tratě vedou zejména podél hranic s Rakouskem. Významným centrem je město Znojmo, které je protkáno chodbami vinných sklípků.

wine-glasses-1246240_640

Produkce ve vinotékách

Vinotéky neodmyslitelně patří k vínu. Můžete se v nich setkat s téměř všemi odrůdami pěstovanými na Jižní Moravě, právě tato vína jsou konzumenty velmi oblíbená. Vinaři dodávají svá vína jak do místních vinoték na Moravě, tak také v Čechách. Zdaleka nejoblíbenějším vínem ve vinotékách z této oblasti je zřejmě Pálava.

Vinařská podoblast Mikulovsko


Vinařská podoblast Znojemsko


Vinařská podoblast velkopavlovická

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient