Nečekejte se zdravým stravováním až na Nový rok!

Se začátkem nového roku, přichází stále více lidí s předsevzetím, týkajícím se jejich stravování. Mnoho z nás si jako každý rok dá novoroční předsevzetí, které se bude týkat jejich stravování a hubnutí. Začneme cvičit, začneme jíst zdravěji atd. Ovšem tato předsevzetí často vydrží pouze do konce ledna a poté se opět vrátíme ke svému starému harmonogramu. Proč ale neudělat tentokrát razantní krok za lepším životním stylem a začít se stravovat zdravě již teď.

Začněte poslouchat své tělo

Pokud víte, že vám nějaká potravina nedělá dobře na zažívání, jednoduše jí nejezte. Naše tělo nám totiž jasně dává najevo, jak se cítí. Pokud vám vaše tělo začne vysílat signály o tom, že je něco špatně, nepotlačujte je pojídáním léků a podobně. Naše tělo je totiž velmi chytré a vždy nám jasně řekne, co se mu líbí a co ne. Vyhnete se tak nejen přebytečným kilům, ale také zdravotním komplikacím, které na sebe mohou velmi úzce navazovat a vyvolávat další a další nepříjemné zdravotní problémy.

Dejte sbohem pšenici a lepku

Pokud výrazně omezíte potraviny, obsahující pšenici a lepek. Budete se cítit mnohem zdravěji. Vynechání pšenice, znamená omezení pojídání těstovin, kuskusu a podobně. Pokud tyto suroviny do svého jídelníčku přestanete zahrnovat. Budete se cítit mnohem šťastněji, omezí se vaše chuť na sladké, zlepší se vám nálada a především zdravotní stav. Tyto suroviny můžete nahradit například pohankou, rýží nebo jáhly.

Zařaďte do jídelníčku nezpracované potraviny

Snažte se omezit přísun průmyslově zpracovaných potravin. Tyto potraviny obsahují daleko méně nutrientů, které naše tělo potřebuje. Tento fakt poté vede k tomu, že se těmito potravinami začínáme přejídat. Třetina naší potravy by měla být především v syrovém stavu. To znamená, že bychom měli jíst více zeleniny, ovoce, ořechů a semínek.

Snižte množství přísunu fruktózy

Pokud máte problémy se zvýšeným cholesterolem v krvi, měli byste především omezit přísun fruktózy. Vyhněte se proto jídlům, které obsahují nadbytek cukru a to především fruktózy.

Rozlišujte fyzický a emocionální hlad

Fyzický hlad je samozřejmě hlad, který je nutné ukojit jídlem. Je to přirozená věc, kterou naše tělo neodmyslitelně potřebuje. Ovšem emocionální hlad, je pouze v naší hlavě. To znamená, že pokud se cítíme například špatně, sáhneme po tabulce čokolády či něčem jiném a též nezdravém. Ukájíme tak totiž naší psychiku. Velmi často si také v naší hlavě vytváříme chutě na různé brambůrky či smažené věci. Nemáme hlad, pouze nás prohání chuť, která je velmi zrádná a je třeba se s ní naučit bojovat. Nalezněte v sobě samém podporovatele, který nedá těmto nezdravým pokrmům šanci. Zkombinujte zdravý jídelníček se zdravým pohybem a budete se cítit mnohem šťastněji a sebevědoměji. Nečekejte se splněním těchto cílů až na do příštího roku, začněte hned!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient