Prepping v rozumné míře není blbost – část 2.

Už je to nějakou dobu, co jsem slíbil pokračování článku ohledně prepperství. Taky jsem Vám slíbil, že do konce roku už budu “hodnej” a nebudu psát ošklivě, takže se to pokusím pojmout pokud možno pozitivně. Volně tímto navážu na předchozí článek, doporučuji si jej přečíst 🙂

Něco málo úvodem…
Samozřejmě záleží na možnostech každého soudruha, ať už časových, prostorových tak i finančních. Já se pokusím řešit to minimalistickým způsobem – takový návod pro člověka z paneláku, který nemá žádnou chalupu ani babičku kam by mohl odjet.
Takže jak se lze připravit:

1) MÍT ZÁSOBY POTRAVIN A VODY! minimálně na 2 týdny– k tomu jen dodám pár důvodů proč: když např. delší dobu nepůjde proud, nepůjdou pokladny, bude váznout doprava i zásobování, lidi budou zmatkařit a vše vykoupí, nebo v horším případě vyrabují. Každopádně už jen snažit se sehnat si v nastalém zmatku jídlo a vodu do zásoby budei dost o hubu – podívejte se na videa z “black friday” v USA – v jaké bestie se tam mění normální lidi – a to jde jen o blbé slevy na elektroniku, kterou nakupující ve svém důsledku ani nepotřebují, tedy nic důležitého! Prostě si zapisujte co toho za určenou dobu všichni dohromady sežerete a to mějte v zásobě. Čerstvé potraviny lze nahradit konzervovanými.
Doporučuju sledovat akce a nakupovat v těchto akcích. Dalším pozitivem pro Vás bude, že od určitého bodu budete spoustu věcí nakupovat např. za poloviční cenu, protože zásoby jídla je dobré “točit”, tzn nejstarší spotřebovávat a dokupovat nové.
S vodou je to trochu problematičtější, obecně čím víc jí budete mít v zásobě, tím líp. Ono se to nezdá, ale potřebujete jí poměrně dost, každopádně musíte počítat i s vodou na vaření a základní hygienu (umývání sebe + nádobí). I když nějaké dodávky vody by fungovat měly TÉMĚŘ při jakémkoliv průseru, vždy je lepší být jakž takž “v klidu”.
Samozřejmě je potřeba mít v zásobě i hygienické potřeby, ale to většina lidí má, tak to zde neřeším.

2) Vyřešit alternativní zdroj tepla
Takový výpadek v dodávkách plynu, elektřiny či tepla v zimních měsících by nebyl nic příjemného.
I v některých bytových domech je možné zabudovat si klasická krbová kamna – kdo má tuto možnost, tomu to vřele doporučuju! Když si pořídíte typ s plochou horní částí, mohli byste na nich zároveň v případě potřeby vařit, navíc vypadají krásně a dávají krásné teplo i v době, kdy nejsou skutečně potřeba jsou romantickou a skvělou součástí domácnosti. Tudíž Vaše příprava Vám přinese velké plus i pro normální provoz.
Kdo nemá tuto možnost, může koupit kamna na propan-butan+ PB láhev samozřejmě. Jsou levnější než krbová na pevná paliva a nemusíte řešit tolik místa pro palivo – vše záleží na možnostech.
Kromě toho je potřeba vyřešit i vařič – doporučuju klasický kempovací vařič na PB – je malý a nezabere Vám v té králíkárně moc místa, nespotřebuje tolik plynu a nějakoku dobu vydrží.
Samozřejmě z hlediska úspor tepla bude nutné se sestěhovat do jedné místnosti, ale pořád – teplo je teplo 🙂

3) Vyřešit alternativní zdroj el. energie
Na úvod musím říct, že bez elektriky se obejdete rozhodně líp, než bez jídla či tepla, pokud jste na to připraveni, ale pokud máte tu možnost – proč to nepořešit?
Zase záleží na Vašich možnostech, ale pokud máte balkon, máte vyhráno, centrálu tam můžete nechat vrčet, mít připravenou propojovací zásuvku skrz zeď a pokud nebydlíte v 1. patře těžko Vám ji někdo ukradne. Stačí koupit menší, s menší spotřebou a výkonem do pár kW. Můžete z ní napájet v letních měsících lednici, mrazák, atd. V zimě naopak pokud máte, tak vlastní plynový kotel. Jediný problém jsou zásoby benzínu, ideálně mít je někde ve sklepě a mít auto, do kterého to občas nalijete abyste nabrali nový benzín. Samozřejmě nebudete s ní moct vrčet ve dne v noci, ale jen omezenou dobu abyste šetřili palivem, takže nechat nachladit mrazák a lednici, nechat kotel vytopit bytd atd. a zase vypnout – ale  je to lepší než nic.
Pokud nemáte možnost kde umístit centrálu tak snad jen solární panely a baterie s měniči atd., ale to už je dost drahý špás. Občas nějaký kutil by mohl vymyslet šlapací kolo pohánějící alternátor atp… ale k tomu návod už nedám 🙂

Závěrem:
Když budete mít vyřešené alespoň první dvě věci, budete o dost víc “v klidu”, když dojde k jakémukoliv míň hroznému průšvihu. Když to pojmete chytře, nebude Vás to stát ani moc pěněz a např. díky těm “akčním” zásobám můžete časem výrazně spořit na provozu domácnosti. Důležité je uvědomit si, že výdobytky moderní doby, které máme nejsou taková samozřejmost, za jakou je považujeme.
Opět děkuji za pozornost a příště si dáme něco o osobní přípravenosti 🙂
Mějte pěkný den.

4 názory na “Prepping v rozumné míře není blbost – část 2.”

  1. Rudolf Prochazka

    MÍT ZÁSOBY POTRAVIN A VODY! minimálně na 2 týdny

    není min.2dny málo?
    když se vezme že na elektřinu je dnes všechno, i ta blbá voda z kohoutku

    1. Nevím, jestli jste to špatně přečetl, nebo máte překlep v komentáři, já píšu 2 týdny a vy v komentáři 2 dny 🙂
      Na elektřinu jsou i kanalizace a odpady které pak někde začnou přetíkat, což bude další problém.
      Já psal spíš o nějakých menších kalamitách, kde zásoby vody a jídla na 2 týdny jsou celkem dostačující. Slíbil jsem, že do konce roku nebudu psát “ošklivě”, tudíž jsem se záměrně vyhnul uvažování nad nějakým delším black-outem, protože tam prostě bude většina panelákových lidiček úplně v pérdeli…

  2. Pavla Růžičková

    Pokud se to tady podělá, bude to děsné, zásoby nezásoby… Jen mě zaráží, že lidé kromě občasného drsného komentáře na FB neřeší nic a dělají, že se nic neděje. A do voleb je ještě rok. Do té doby se to může definitivně pos… Navíc není vůbec jasné, zda si za koblihy a předvolební gulášky zase naši korytáři nekoupí hlasy, že… Tak trochu přemýšlím, zda jsem schopná si střelit kulku do hlavy, až bude nejhůř… Pud sebezáchovy je strašná svině.

    1. Že nebudu “ošklivej” v komentářích jsem naštěstí neslíbil, tak můžu odpovědět 🙂 Jo, do voleb je bohužel ještě daleko a sralbotka s euroburešem sem můžou pod příslibem fondíků natahat hodně nebezpečného ksindlu, ale zas asi ne tolik, aby nás to nějak ohrozilo. Spíš nám hrozí vážná hospodářská krize způsobená bordelem, který ti okupanti budou způsobovat v západní evropě. Ale pořád by nemělo být až tak moc špatně. Horší jsou různé formy black-outů, kdy se z lidí opravdu rychle stanou bestie.
      No a co se týká zastřelení se – tak to nikdo momentálně neví, jak by reagoval, zda by to vzdal, nebo měl pořád touhu nějak bojovat.
      Taky nechápu, jak lidi prostě nic nedělají a neřeší – psal jsem o tom ve svém předchozím blogu “Zasloužíme si, co nás čeká…”.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient