Záchvaty paniky trpí stále více lidí

Už jste někdy slyšeli o záchvatech paniky? Pocitu, při kterém máte dojem, že se o vás pokouší infarkt? Stále více lidí včetně známých osobností, touto psychickou poruchou trpí. Jelikož je na nás denně vyvíjen nátlak, ať už v zaměstnání či doma, stále více podstatně i mladších žen, se s těmito pocity již setkala. Pokud se totiž záchvat paniky objeví jednou, udeří za nedlouho znovu a s mnohem větší razancí.

Co je záchvat paniky?

Záchvat paniky je jednoduše momentální úzkost, strach, nemožnost někoho vidět, mluvit, někam jít anebo jednoduše cokoliv udělat. Momentálně těmito záchvaty trpí mladší a mladší ženy vyspělé generace Y, tedy ženy narozené mezi lety 1980 až 2000. Poprvé se tato porucha objeví u žen, kterým je mezi 15 až 24 lety. Dále vás může postihnout mezi 45 až 54 lety, tedy v podstatně pokročilejším věku. Lidé, kteří se s tímto symptomem setkají poprvé, mají nejdříve pocit, že se jednoduše zbláznily. Třesou se jim ruce, více se potí, mají návaly horka a pocity na zvracení. Tyto symptomy jsou samozřejmě v pořádku, pokud je vaše tělo ve stresu před nějakou důležitou zkouškou nebo před adrenalinovým zážitkem. U záchvatu paniky mají lidé ovšem pocit, že umřou nebo že brzy ztratí kontrolu nad vlastním tělem. Tyto záchvaty potkávají do jisté míry většinou více ženy než muže. Proč? Ženy jsou totiž, více citlivější, impulzivnější a podstatně jiným způsobem reagují na stres. Mnoho žen, se snaží být dokonalými matkami, zaměstnankyněmi a manželkami. Je na ně vyvíjen neskutečný tlak, který se snaží dlouhou dobu potlačovat. Myslí si, že všechno zvládnou a nepřipouští si únavu. Poté je náhle může přepadnout tento záchvat paniky, který jim naprosto změní názor na život.

Kdy může přijít první záchvat?

Záchvat paniky, stejně tak jako celá řada dalších onemocnění přichází bez varování. Na vzniku paniky se z celých 75% podílí významný životní stres, kterému jsme vystavováni v určitém období. Mnoho žen si panický záchvat vyvolalo svým workoholismem. Ten patří v současné době k velkým trendům. Ženy získávají místa na vysokých pozicích, učí se zvládat nátlaky ze strany firmy i ze strany rodiny, na kterou jim nezbývá čas, který by si sami přály. V těchto situacích často panický atak zazní poprvé. Mnoho žen díky této zkušenosti změní svůj dosavadní pohled na svět a začnou se ubírat naprosto jiným směrem.

Za vším stojí instinkty a pudy

Jak je možné, že v bezpečí domova vás přepadne strach a vaše tělo začne panikařit? Mnoho lidí má při tomto ataku pocit, že jim například hoří dům či je někdo vězní. Tělo se totiž začne chovat pudově. Co to znamená? Organismus doslova zmobilizuje své pudové síly a vy máte pocit, že vás například honí dravá šelma po lese. Tato úzkost se ovšem nedá ovládat. Proč? Protože lidský mozek je na tyto pudové instinkty až příliš krátký. Nervový systém aktivuje stav ohrožení a vám nezbývá nic jiného než si tímto stavem projít.

Zvolnit tempo se vyplatí!

Mnoho lidí po této zkušenosti zvolní své dosavadní tempo. Začnou více odpočívat a relaxovat. Tělo je totiž velmi dobré poslouchat. Ostatní ovšem zvolí cestu, kdy si nechají předepsat několik léků na uklidnění a pokračují ve svém shonu směle dál. Tato varianta vás ovšem dříve nebo později dožene k ještě horším psychickým stavům než je pouhý panický záchvat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient