Obydlí tvaru koblihy, v němž budou na Marsu možná bydlet astronauti

Zatím se jedná jen o koncept, ale s ohledem na budoucí plány naší civilizace a zaměření v duchu „když se chce, tak to jde – viz přistání na Měsíci minulé století“, jednou by se podobná věcička jistě mohla dostat do praktického života.

Jelikož budou budoucí astronauti trávit měsíce a měsíce sami na Marsu, musí mít v záloze spolehlivé obydlí, kam budou moci složit hlavu. Mars je sice červený, ale horko na něm rozhodně není…

Někdo radí použít při stavbě jenom prostředky (beton z místních surovin) na Marsu, aby se ušetřil prostor na důležitější věci, další vědci zase přišli s velmi efektivní formou obydlí nazvanou Mars Ice Home. To je z plastu, takže nafouknout ho je opravdu vrchol jednoduchosti.

Matematicky a fyzikálně řečeno, jedná se tvarem o tzv. torus. A má být lemované místním ledem. Voda totiž chrání před kosmickým zářením a když přijde na věc, dá se rozštěpit na vodík a kyslík, palivo pro lodě a věc na dýchání.

Ani tento návrh ale není bez chyb – tak třeba, trvalo by celých 400 dní, nežli by se celá věcička naplnila z lokálních zdrojů dostatkem vody přímo na Marsu. Na druhou stranu, to my mohli dělat roboti, co se sem bezpochyby vydají v prvním kole.

Jde navíc o jedno z plánovaných marsovských sídlišť, jenž může být nad zemí, což by pochopitelně znamenalo kromě zajímavého výhledu po okolí i ten fakt, že by roboti museli hrabat i základy.

Jak již bylo řečeno, zatím se jedná o koncept, takže uvidíme, kdo nakonec s čím vyhraje…

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *