10 pravidvých důvodů, proč je dobré nejíst bílý cukr

Všude se dočítáme o tom, že bílý cukr není v žádném případě zdravý a že je potřeba ho nahrazovat kupříkladu zdravější stévií nebo obilnými slady. Proč nás tedy veškeří výživoví poradci a odborníci odrazují od naší konzumace bílého, tedy nezdravého cukru? Je vážně tak moc zdraví škodlivý, jak se všude uvádí? Co tedy bílý cukr způsobuje a jak se chová k lidskému organismu? Spotřeba bílého cukru každým rokem celosvětově stoupá. Sníme dokonce až 14 krát více bílého cukru než dokázali sníst naši předci. Rizik, která s sebou konzumace, tohoto bílého zabijáka přináší je vážně mnoho. Pojďme si krátce představit, alespoň 10 nejdůležitějších důvodů, proč bílý cukr nejíst vůbec.

1. Kolísá nám výrazně hladina cukru

Bílý cukr se řadí mezi jednoduché cukry. Skládá se takzvaně jen z jedné molekuly. Díky tomuto faktu se bílý cukr ihned vstřebává a není ho tak potřeba nijak zvláště dlouho trávit. Bílý cukr je sám o sobě rovněž fruktóza, která je také zdrojem okamžité energie a tím pádem nám také výrazně zvyšuje hladinu krevního cukru v našem těle. V souvislosti s tímto bílým protivníkem, tak vzniká takzvaná hypoglykemie, jenž nás neustále nutí mít pocit chuti na něco sladkého, i když si to momentálně naše tělo nežádá. Takovéto kolísání hladiny našeho cukru může vést až k cukrovce.

2. Napomáhá k obezitě

Přebytek bílého cukru, který nespálíme pohybem, se ukládá v našem těle ve formě glykogenu v našich svalech a o něco později rovněž v samotných játrech. Potom se tento cukr přemění na ne velmi oblíbené tuky, které naši postavu rozhodně nikterak nepotěší. Tyto tuky se posléze ukládají na těch nejméně pracujících svalech, kterými jsou především břišní svaly a zadní partie těla. Kromě jiného rovněž oslabuje funkci a činnost některých orgánů v těle.

3. Žádné zásoby minerálů ani vitaminů

Cukr rovněž vyčerpává naše tělo. Co to znamená? Znamená to, že naše zásoby vitamínů a minerálů, které máme v těle, nepracují tak, jak by měli. Bílý cukr totiž neobsahuje žádné životadárné látky kromě již zmíněné energie. To znamená, že je poté náš organismus nucen sáhnout do zásob a čerpat tak tyto látky z nich. Časem se v našem těle vyčerpá především hořčík a také vápní. Tělo tuto nerovnováhu posléze čerpá z vápníku, který se poté ubírá našim zubům a ty poté trpí nadměrnou kazivostí. To samé platí i našich kostech v těle, které jsou též do značné míry oslabené.

4. Oslabuje i imunitní systém

Bílý cukr velmi zásadně oslabuje i náš do té doby zdravý imunitní systém, které se poté nedokáže bránit ani primitivním virům a nemocem, které nás mohou kdykoliv zastihnout.

5. Výrazně se zhoršuje naše paměť

Konzumace tohoto nezdravého bílého cukru rovněž způsobuje zhoršování naší paměti. Naše tělo poté začne spotřebovávat značné množství vitaminu B, který je důležitý zejména pro správnou činnost mozku. Na základě toho se poté budeme muset smířit s tím, že se u nás mohou začít projevovat známky zapomínání.

6. Stárne s ním také naše kůže

Ano, i stárnutí naší kůže má na svědomí právě bílý cukr. Ten totiž narušuje kolagen, který naší do té doby zdravé pokožce dává především její pružnost a vitalitu. Pokud tedy patříme mezi pravidelné konzumenty bílého cukru, budeme vypadat o poznání starší.

7. Je velmi snadno návykový

Každý to jistě zná. Dá si jen jednu malou sladkou sušenku a po chvíli má chuť na další sladkou sušenku a další. Tento princip je identický s tím, jak je tomu například u alkoholu či cigaret. Na bílém cukru si totiž velmi jednoduše můžeme vytvořit nezdravou a rychlou závislost, jako například na kouření.

8. Podporuje rovněž různé kvasinkové infekce

Gynekologické potíže, které způsobují kvasinky, trápí nejednu ženu. Může za ně rovněž bílý cukr, který při zvýšené konzumaci rozmnožuje v ženském těle kvasinky, které poté vedou k těmto nepříjemným infekcím, které nejsou rozhodně ničím příjemným.

9. Zhoršuje agresivitu a také hyperaktivitu

V případě, kdy děti trpí například hyperaktivitou a konzumují nadbytek bílého cukru, je téměř jasné proč se jejich stav zhoršuje každým dnem. Neklidné chování dítěte totiž velmi souvisí právě s konzumací bílého cukru.

10. Překyseluje se organismus

Přísun tohoto rafinovaného cukru dokáže v organismu způsobit to, že se krev stává být čím dál více kyselejší. Když tělo udržuje lehkou, tedy zdravou zásaditost pH, normálně nám funguje organismu, v opačném případě to ovšem našemu zdraví nikterak neprospívá.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient