Factoring aneb co si počít, když odběratelé otálí s proplácením faktur

Do finančních problémů se může dostat i jinak dobře fungující firma. Možná něco podobného zažíváte právě nyní a hledáte způsob, jak se opět dostat do hry. K častým příčinám stagnace patří nestabilní cashflow, na kterém se velkou měrou podílí platební morálka partnerů. Nemáte-li možnost spolupracovat se subjekty proplácejícími obratem, získejte potřebné finance prostřednictvím factoringu.

Princip a největší výhody factoringu

Factoring neboli podstoupení pohledávek je jedním z oblíbených způsobů provozního financování. K největším výhodám patří skutečnost, že factoringová společnost neuplatňuje žádné sankce vůči původnímu věřiteli. Vy dostanete obratem většinu z částky na vystavené faktuře (obvykle 80 a více procent) a zbytek po uhrazení pohledávky odběratelem.

Výhody, které z factoringu plynou pro vás, jsou zjevné – už žádné čekání, až vaši partneři proplatí faktury. Cashflow vaší firmy se stabilizuje a předejdete nepříjemným sezónním výkyvům v saldu pohledávek a obratu.

Factoring lze využívat i mezinárodně

Výhody factoringu můžete využívat i v případě, že vaše firma působí v zahraničí a řešíte decentralizaci financování. V některých zemích jsou možnosti factoringu ještě rozsáhlejší než v České republice. Například německá, polská a francouzská legislativa umožňuje ještě elegantnější metody v podobě tzv. skrytého nebo in house factoringu. Z těchto důvodů je v zahraničí provozní financování více rozšířeno také u menších a středně velkých společností.

ARFIN má s provozním financováním bohaté zkušenosti

Pokud vás provozní financování formou factoringu zaujalo, zeptejte se na bližší informace odborníků z české společnosti ARFIN, která se odkupem pohledávek zabývá více jak 14 let. Zajišťuje komplexní služby v rámci factoringu u nás i v zahraničí. Mimo jiné také hodnocení rizik, pojištění a inkaso objednávek.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient