Pár tipů jak si zútulnit obývací pokoj

Náš obývací pokoj jsme zařizovali už před pěknou řádkou let. Pořád se nám líbí, nechceme měnit nábytek, ale nějakou změnu by to chtělo.

Dekorace zdí

Změnit barvu zdí je možná to první, co člověka napadne. Každá barva změní ráz pokoje jinak, protože barvy ovlivňují světlo v místnosti, její optickou velikost i pocitovou teplotu. Navíc mění atmosféru a působí na naši náladu. Intimitu a pocit bezpečí dodají tmavé barvy, světlé pokoj provzdušní, zvětší a rozzáří. Zkoušíme místo bílé klasiky barvu meruňkovou, pokoj se stává útulnějším, stěny jako by sálaly teplo. Máte pocit, že byste měli zhasnout, ale rozsvíceno není. To pokoj vypadá tak rozzářeně.

Trendy jsou v dnešní době i tapety. Mají moderní vzory a široké použití. S jejich pomocí se dá dokonce obnovit starší nábytek. Tapet je nepřeberné množství barev a stylů a dokážou naprosto změnit vzhled interiéru.

dekorace bytu – stěna

Nové textilní doplňky

Nejjednodušším oživením jsou textilní doplňky do obývacího pokoje. Nejvýraznějším kusem textilu v obývacím pokoji je koberec. Ani jsme netušili, jak se po pár letech jejich nabídka rozšířila. Zvolit koberec z umělého vlákna, nebo přírodní? Doteď jsme měli vždy jen celoplošné koberce z umělého vlákna. Uděláme změnu – pořídíme si kvalitní kusový koberec. Dá našemu obývacímu pokoji šmrnc – a navíc kusové koberce jsou in.

Záclony už také něco pamatují. Vybíráme nové barevné záclony, a navíc pořizujeme i designové závěsy, které se v pokoji skvěle vyjímají. Záclony a závěsy jsou nadčasové. Nikdy nevyšly z módy. Okna jsou s nimi mnohem krásnější – a navíc mají užitnou hodnotu. V místnosti vytvoří stín, když potřebujeme, a chrání náš domov před zraky kolemjdoucích. 

dekorace bytu – nábytek

Dekorační polštáře na sedačku se ukázaly být snadným a elegantním způsobem jak doladit obývací pokoj. Stačily jen čtyři krásné barevné kousky a dokázaly zútulnit celou místnost. S pomocí polštářků lze změnit každý pokoj. Řiďte se barvami v místnosti a slaďujte polštářky s kobercem, podlahou nebo barvou stěn. Pokud váš pokoj hýří výraznými barvami či vzory, vybírejte raději polštářky jednobarevné. Jestliže máte interiér v nevýrazných barvách, můžete si dovolit vzorované motivy či výrazně barevné polštáře. Jen nezapomeňte sladit polštáře i mezi sebou, aby měly jakýkoli společný prvek. Například stejnou barvu nebo podobný vzor.

Velkou službu udělají také deky z mikrovlákna a přehozy. Přehozy opticky změní nábytek a dokážou jej i ochránit před znečištěním i nadměrným opotřebením. Sedací souprava je totiž často místem, kde odpočíváme s našimi dětmi nebo domácími mazlíčky. Často zde sedáváme s jídlem a pitím. Přehoz ochrání nejvíce namáhané části sedačky – sedáky a opěrky. Přehoz volíme i tehdy, když má sedací souprava nestandardní rozměry.

Deky z mikrovlákna využije každá domácnost. Poslouží buď jako elegantní přehoz na sedací soupravu či křeslo, nebo se do nich zachumláme a ony nás zahřejí při sledování televize. Dobře vypadají, jsou heboučké a příjemné na dotek, přesto jsou odolné proti oděru. Při vhodném zacházení nám mohou sloužit řadu let.

Vylaďte prostor předměty, které máte rádi

Obraz, lampa, hodiny, květiny, zrcadlo v krásném rámu, zarámované fotografie z míst, která jsme si oblíbili. Cokoli máte rádi, pomůže vám zútulnit váš domov a cítit se v něm příjemně. Při všech změnách nezapomeňte přetřídit věci, které již máte. Zbytečných se zbavte, ať udělají místo pro ty nové.

Doporučení na to, z jakých možností úprav interiérů vybírat, co dnes „frčí“ nebo na co si dávat pozor, jsme našli na internetu spoustu. Pokud nevyužijete služeb profesionálů a nemáte vlastní zkušenosti, nechejte si poradit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient