Střelná zbraň na sebeobranu? Ano, ale….

Tímto článkem půjdu opět trošku proti proudu, ale tak nějak cítím, že je to potřeba.
V poslední době je vidět u lidí trend koupit si zbraň na “sebeobranu”, aby ochránili sebe a rodinu atd. O.K. Musím poznamenat, že nemám vůbec nic proti právu pořídit si zbraň a náš zbraňový zákon považuji za téměř dokonalý a perfektní až na pár úplných drobností.

Co ovšem považuji nopak za velmi “nedokonalé”, je přístup některých majitelů střelných zbraní. Slovo “nedokonalé” je dost nadneseno, připadá mi spíš katastrofální, nebezpečný, nezodpovědný…
Mluvím o těch lidech, kteří k případné sebeobranné situaci přistupují stylem “mám bouchačku, takže to mám vyřešeno” “koupím si pistoli naučím se střílet a je to..”. Prostě k těm, kteří mají svou pistoli za primární (nebo jediný) sebeobranný prostředek. Bohužel se s přeceňováním střelných zbraní u střelců setkávám velmi často. Není se ani moc čemu divit. Za prvé se v tom občas velmi hezky podporují vzájemně a za druhé jim k tomu strašným způsobem pomáhají filmy a televize, kde jsou účinky zbraní v drtivé většině případů absolutně nereálné, protože ty reálne nejsou vůbec “cool”.
Teď budu mluvit k Vám, výše popsaným. Vy, kteří máte zbraň jen pro sportovní účely, lov, atd. případně vy, kteří víte, že s ní nemáte vyřešeno skoro nic nemusíte číst dál, případně si to přečtěte prostě ze zvědavosti 🙂
Takže:
1) Pokud vytáhnete zbraň, musíte být opravdu připraveni zabít.
A to v takové míře, že mustíe téměř chtít útočníka zabít. To chce buďto hodně dobrý výcvik (střelba na terč a airsoft s kamarády takovým výcvikem rozhodně není), nebo diagnozu.  Teď si říkáte “však jo, já jsem připravenej, vím to…”  Jo? Opravdu?  Opravdu jsi připravenej zastřelit naštvanýho chlapa, kterýmu jsi vrazil do auta, protože jsi mu nedal přednost a on na tebe teď řve, jde k tobě a v naštvanosti ti maximálně tak rozbije hubu? Na zadním sedadle sedí jeho malej kluk a dívá se…? Tak jestli seš na tohle připravenej, tak PROSÍM v zájmu nás všech běž vrátit zbroják a všechny zbraně.
Zde nastupují často protiargumenty typu “střelím ho jen do nohy”, nebo “jen si šáhnu k pasu a ukážu mu, že mám zbraň.” – tak ti co střílí “do nohy” budou muset toho chlapa pravděpodobně zabít, nebo zabije on je, protože ve chvíli kdy do něj někdo vrazil autem a pak po něm střelil ten táta bojuje o život svůj a život svého syna, navíc prostřelená noha mu velmi pravděpodobně vůbec nezabrání v tom doběhnout k vám a umlátit vás k smrti, zbraň vám případně sebrat a zastřelit vás s ní.. Pokud nejste připravení ho zabít, tak se to stane.  Když mu ji jen ukážete, tak může následovat:
– lekne se a začne couvat (tak to bývá ve filmu)
– uvidí šmejda co do něj vrazil a šahá po zbrani, tak vytáhne svou a zastřelí vás
– bude se bát o život svůj a svého syna a zaútočí čímkoliv co bude mít po ruce.
Uvědomte si, že sice máte ruku na zbrani, ale nejste připraveni ji skutečně použít, jen s ní hrozíte. Naproti tomu váš protivník v tuto chvíli bojuje o život a je opravdu připraven vás zabít. Svědci budou vykládat něco jako “on do něj vrazil a pak vytáhnul pistoli…” to vám taky hodně pomůže.

2) Zapomeňte na “zastavovací účinek”
Filmy jako Desperado atd. jsou jenom pohádky pro dospělé. Útočník v první chvíli ani nemusí vědět, že jste ho střelili. (ne, ani tvoje pětačtyřicítka magnum, co s ní můžeš zastřelit hrocha nemá zastavovací účinek a chlap neodletí) Je mnoho zdokumentovaných případů, kdy obránce útočníka několikrát zasáhl (klidně i z dlouhé zbraně) a ten přesto dál útočil. Pokud bude mít např. nůž, tak vítěz souboje bude ten, který umře o něco později…
Takže i když splníte první bod, pořád ještě nemáte nic vyhráno.

3) Nejste na střelnici – je to rychlý a je tam spousta rušivých elementů
Když bych vás postavil na střelecké stanoviště se zbraní v pouzdře, ukázal vám terč a vedle popru případně i za něj postavil normální živé lidi (ne migranty apod. – takhle bych vám to neulehčil 😀 😀 ) a vy byste museli bleskově tasit a střílet dokud popr nespadne – stříleli byste?  Věřím, že určitě ne!  Tak proč si myslíte, že by tomu v reálu třeba před kauflandem bylo jinak? I když by vám šlo o život – jak se vám asi bude žít s tím, že jste nějakému děcku omylem zastřelili mámu?

4) Použití pistole bývá fatální
Právě proto, že nemá zastavovací účinek, tak se snadno může stát, že útočník přestane útočit až ve chvíli, kdy bude mrtvý. Jen připomínám onoho práven naštvaného řidiče – tátu, nebo například prostě chlapa co neměl svůj den. Případně naštvaného manžela vaší milenky.. atd. atd.  Ne vždy vás chce útočník zabít a zaslouží smrt! Opět nic extra pro další dohru u soudu, hlodající svědomí atd.

5) Situací, ve kterých by bylo dobré pistoli použít je u nás hrozně málo
Takovou situací byl například střelec v Brodě. Byla naprosto ojedinělá a pak se téměř neopakovala. Pokud kvůli tomu někdo chce neustále nosit zbraň – ano, je to argument, protože “člověk nikdy neví” – beru to, ale noste ji prosím JEN KVŮLI TAKOVÝM PŘÍPADŮM. Nenoste ji s tím, že máte vyřešeny všechny způsoby napadení.

Mohl bych zde uvést další věci, ale to už by bylo příliš dlouhé.  Na závěr chci dodat, že nejsem odpůrcem zbraní, sám zbraně mám a je dobré je mít – z mnoha důvodů. Např. proto, že až se situace u nás změní a střílení zde bude “na denním pořádku” – což se stát může a nemusí, tak bude dobré být na to připravený. Nebo prostě proto, že je to hezký koníček atd. Těch důvodů proč zbraň mít je spousta. Já se zde pouze snažím vyvrátit velké mýty, které se k nošení zbraně vážou.  Děkuji za pozornost a zas někdy příště ahoj!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *