Život v minusu

Často velmi rádi kupujeme věci, které ve své podstatě k životu zdaleka nepotřebujeme tak, jak si myslíme. O to horší na tom je fakt, že na dané věci často ani peníze nemáme. Snažíme se buď udělat dojem na své okolí, vyrovnáváme se životní úrovní těch, kterým chceme něco dokázat nebo je jednoduše nenávidíme. Někdy si ovšem kupujeme věci, na které nemáme jen z důvodu toho, že se nám prostě líbí, chceme si dopřát něco, co nemáme každý den, a naše mysl vydává signál, který velmi rádi posloucháme s vědomím, že si danou věc zasloužíme za určité pracovní úspěchy či náročný den. V těchto případech se velmi často stává, že se dostáváme do začarovaného kruhu dluhů, které nejsou nikomu zdaleka vůbec příjemné. Z nevinného nákupu se tak rázem stává velký problém.

Kupujeme dárky, které stojí za to!

Pokud se člověk nenarodil se zlatou lžičkou v ústech a musel si věci vždy zasloužit, přemýšlí naprosto jinak. Občas jsou dluhy pochopitelné a také plní svůj účel. Někdy prostě nemáme zrovna na, abychom mohli studovat, koupili si nové auto, na kterém jsme závislí my nebo naše rodina či potřebujeme hypotéku. Tyto takzvané „dluhy“ investujeme do něčeho, co se nám v budoucnu vrátí. Takovéto investice jsou naprosto v pořádku. Díky vzdělání můžeme získat mnohem lépe placené zaměstnání či postavení ve firmě. Díky novému automobilu budeme moci vozit děti do škol a školek či s ním jezdit do zaměstnání, do kterého bychom se jinak nemohli dostat. Hypotéka se nám rovněž vrátí i s úroky. Totéž se ovšem nedá říci o věcech, bez kterých se můžeme obejít, ovšem mnohdy nechceme a tak si půjčujeme. Řeč je zejména o drahých dovolených, domácích spotřebičích, kteří vlastní naši známí či sousedé, nebo o perfektních a bohatých Vánocích, které uspořádáme své rodině. Půjčky na tyto výdaje v pořádku rozhodně nejsou a jednou jich můžeme velmi hluboce litovat a probdít několik set nocí.

Žijeme na dluh

Každá třetí rodina v České republice žije na dluh. Lidé si rádi půjčují jak od bankovních, tak od nebankovních společností. Řeší to především tak, že pokud jim již nemůže půjčit banka, na základě záznamu v registru dlužníků či nízkého příjmu, půjčí jim jiná pofiderní nebankovní instituce, která je ohromí svými abnormálními úroky a šibeničními lhůtami splátek. Často se tak valná většina těchto lidí a ne vždy se musí jednat o slabší sociální skupiny obyvatel, dostává do značných finančních problémů, ze kterých se mnohdy nikdy nedostanou.

Finanční rezerva se vyplatí

Existuje jisté nepsané pravidlo, které praví, že každý člověk by měl mít finanční rezervu na „horší časy“, ve výši alespoň trojnásobku své měsíční výplaty. Pokud tedy chcete opravdu zodpovědně zacházet se svými financemi, jistě se vám takováto finanční rezerva vyplatí. Stát se totiž může cokoliv. Spotřebiče a automobily mají většinou tendenci vypovídat svou službu současně, buďte proto opatrní a mějte po ruce vždy nějakou korunu navíc. V noci budete rozhodně klidněji spát.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient