Česko se může stát centrem obchodu díky Izraeli

Z Izraele by se v budoucnu mohl stát náš obchodní partner. Aspoň tak to předpovídá JUDr. Pavel Smutný, prezident Česko-izraelské obchodní komory a čísla tomu skutečně napovídají.

Náš export do Izraele loni vzrostl o 58 %. Obchod se rozjel, a pokud to srovnáme s obrovskou Čínou, export do Číny je v porovnání s Izraelem jen dvojnásobný. V Izraeli přitom nejde jen o obchod, je to naše spřízněná velmoc.

České a izraelské firmy spolupracují

Dokonalým příkladem spolupráce je izraelská společnost Teva, která v Česku odvádí daně a je tady 14. největším plátcem DPH. Přerovská firma Meopta zase udělá čtvrtinu obratu v Izraeli.

ČR za miliardy zakoupila radarový systém, který si Izrael hodně střeží. Z důvodu vojenských tajemství a bezpečnosti jej neprodají jen tak někomu. My máme privilegium, protože se na něm podílí pardubická společnost Retia a tamní univerzita. Navíc tento systém v Izraeli nesou české automobily Tatra.

Společně budeme pronikat na třetí trhy

Advokát Pavel Smutný předpovídá, že do budoucna by spolupráce naší ekonomiky mohla postoupit na ještě vyšší příčku. Společně bychom mohli pronikat na třetí trhy v Africe, jihovýchodní Asii a jiných zemích, kde jsme my nebo Izrael už přítomní. Izrael je jedna z mála zemí, které nás vnímají jako rovnocenného partnera, ne jako ten bývalý komunistický stát ve stínu Německa.

Pavel Smutný je prezidentem Česko-izraelské komory od roku 2009

Odborníci se slovy Pavla Smutného souhlasí. Je váženým advokátem, má vlastní advokátní kancelář Císař, Češka, Smutný a angažuje se v oblasti mezinárodních investičních vztahů a také kulturního rozvoje ČR. JUDr. Pavel Smutný, je prezidentem Bohemian Heritage Fund, nadačního fondu, který sponzoruje kulturní aktivity, zároveň působí v několika mezinárodních obchodních komorách. Není divu, že loni obdržel Cenu ministerstva kultury za přínos k rozvoji české kultury.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient