DDR5 bude dvakrát rychlejší jak DDR4

Pravidelný technologický růst a stále větší miniaturizace všeho možného znamená, že se tento trend díkybohu nevyhýbá ani pamětem a to jmenovitě těm z řady DDR, tedy dnes v domácnostech i firmách zdaleka nejpoužívanějších.

Je jedno, jestli jste zrovna náhodou PC hráči nebo profesionálové pracující s videem (o dalších ani přirozeně nemluvě), všichni dnes žijí a potřebují stále věší rychlost zpracování svých dat. A kdo má rád ve svém PC to nejnovější, tak jistě bude potěšen zjištěním, že se organizace JEDEC nechala slyšet, že se již pracuje na dalším DDR standardu, konkrétně tom s pořadovým číslem 5.

DDR5 mají mít proti svému předchůdci DDR4 (aktuální špička) dvojnásobný průtok a hustotu. Stejně jako zvýšenou efektivitu na jeden kanál, díky čemuž mohou být lepší ve výkonu, ale to není vše – zmenší se kupříkladu i jejich spotřeba, takže notebooky i další elektronická hračky vydrží déle. Jak to ale tak u nových technologií bývá, nejdříve se jistě objeví v high-endu.

JEDEC se nechal slyšet, že má v plánu publikovat nový standard někdy v roce 2018, což znamená, že DDR5 RAM nebudou v prodeji nijak brzy. Podpora ze strany výrobců také často čítá další roky, takže, s DDR4 tu můžeme být klidně 3-5 dalších let.

A své želízko má v RAM ohni i Intel, jenž pracuje na pamětích typu Optane, které mají oproti DDR jednu zásadní výhodu (mimo extrémně nízké latence) – uchovávají svůj stav i poté, co je vypnete, takže jde z pohledu laických uživatel tak trochu o křížence RAM a dnešního SSD.

Zdroj + Foto: www.engadget.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *