Je dobré udržovat přátelství se svým ex-partnerem?

Rozchod jako takový, bývá velmi často provázen výčitkami, křikem a emocemi, které jdou jen zřídka potlačit. Často si ani jeden z partnerů nezanechá svou důstojnost a při rozchodu smečuje nejednou nevhodnou poznámkou do rány svého partnera, se kterým již nevidí žádnou společnou budoucnost. Jen málokteré rozchody připomínají spíše filmový scénář, kdy se oba dva dotyční dohodnou na přátelství, které je nenucené a není nepříjemné ani jedné straně. Těchto případů je ovšem velmi pomálu a tudíž se naskýtá otázka, zda je vůbec vhodné či žádoucí, udržovat přátelský vztah s někým, ke komu jsme dlouhou dobu cítili mnohem více. Je vhodné se do přátelství nutit, i když v duchu víme, že to nebude mít šťastný konec? Na tyto otázky se pokusíme společnými silami nalézt odpověď.

Výčitky svědomí či falešná naděje?

Pokud se partneři ocitli v situaci, která je ať pro jednoho z nich či pro oba neúnosná a rozhodnou se pro nenávratný konec, měli by situaci po rozchodu řešit především odloučením jeden od druhého. Jedině tak si oba partneři srovnají své rozbouřené pocity v hlavě a budou alespoň o něco více, racionálněji uvažovat o dalších krocích. Přátelství většinou nabízí ten partner, který s rozchodem přišel na povrch jako první. Proč? Především proto, aby přehlušil výčitky svědomí a mohl pro opuštěného partnera alespoň něco málo udělat, když už mu tak ublížil. Ovšem druhý z partnerů tento krok ve většině případů vidí jako potencionální šanci na návrat, tudíž v nich tento návrh vzbudí spíše často falešnou naději, která je bude bolet ještě mnohem více, než samotný rozchod.

Ani jedné straně přátelství neprospěje

Dvojic, které se na společném rozchodu dohodnou tak, že v něm vidí východisko, které je pro oba přijatelně a na všem se dohodnou s chladnou hlavou a bez zbytečných emocí je jak po šafránu. Zbylá část partnerských dvojic zažívá mnohem bouřlivější rozchody, které jsou plné pláče, emocí a zoufalých činů, bez kterých by se dalo obejít. Popravdě, dokážete si poté představit nějaké přátelství se svým ex? Asi ne. Tento zoufalý krok by pro vás znamenal pouze jen zbytečné zoufalství a křeč, která by vám rozhodně neprospěla. Je dobré smýšlet racionálně a uvědomovat si, že přátelství s vaším ex-partnerem, pokud k němu tedy dojde, jistě nebude trvat věčně.

Výjimky, které potvrzují pravidlo?

Pokud patříte do skupiny lidí, kteří dokážou za svou minulostí udělat tlustou čáru, patříte mezi ty šťastlivce, kterým přátelství s bývalým partnerem opravdu může vyjít. Ovšem nepůjde to ze dne na den. Mnozí ex-partneři k sobě dokážou najít cestu až za delší časový úsek, jakým může být například celý rok či dva. V tomto případě ovšem opět platí určitá pravidla a to ta, že se v žádném případě nesmíte bavit se svým bývalým protějškem o své společné minulosti. Co bylo, bylo a jde se dál. Pouze tak může přátelství s někým, kdo pro vás znamenal vše, fungovat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient