Očima ženy 21. století 4. Rodina nebo kariéra?

Není to tak dlouho, co mi má dlouholetá kamarádka oznámila datum svého svatebního dne. Zprvu, jsem faktu, že se bude opravdu vdávat za muže, u jejichž setkání jsem samozřejmě nemohla tehdy chybět, brala spíše na lehkou váhu a svým způsobem, jsem její svatební nadšení nijak zvláště neprožívala. Sama jsem si přitom ťukala na hlavu, jak je možné, že se v dnešní době někdo žene tak brzy do chomoutu, když nás společnost žene spíše ke kariérnímu růstu a sebereflexi. V tu chvíli jsem začala hluboce přemýšlet nad svým vlastním životem a tím, co je pro mě v životě důležitější, jestli je tím hnacím motorem rodina nebo zaměstnání?

Nikdo se nikam nežene

Nejen chytré průzkumy, kterých je na internetu nespočet, poukazují na to, že se v dnešní době mladé páry do svateb a do pořizování potomků nijak zvláště neženou. Dříve byla pro společnost svobodná a zdravá žena kolem dvaceti let, něčím ohromně zarážejícím a tudíž se stále mladší populace žen vrhala svéhlavě do rolí matek a manželek, které nikterak zvláště nezajímal jejich kariérní růst ani nic jiného, co se zaměstnáním souvisí. Dnes je tomu ovšem naprosto jinak. Místo kuchyňských zástěr si raději oblékáme sečtělý dress code a v kabelce místo dětských vlhčených ubrousků lovíme své tablety a diáře. Přitom všem ovšem zapomínáme na to, co je v životě opravdu důležité a až nedávná informace o jejím těhotenství, mne donutila přemýšlet nad vlastním bytím.

Dítě dříve nebo později?

Nejen já, ale i velká část mých kamarádek si pokládá otázku, kdy je dobré založit rodinu. Ty, které měli děti kolem dvaceti let tvrdí, že kdyby mohli vrátit čas, nechtěli by chovat tak brzy, ty starší zase naopak tvrdí, že by nebylo na škodu mít dítě v dřívějším věku, jelikož se dnes již necítí být v takové kondici jako dříve a o své ratolesti se mnohem více bojí. Kdo si z toho poté má vybrat. Podle lékařů je ideálním věkem ženy, která je schopna lehce otěhotnět a prožít poklidný porod 25 let. Čím starší žena je, tím hůře dochází k početí a páry mají často velké potíže. Stojíme tedy před otázkou, zda vyměnit kancelářské křeslo za přebalovací stůl a snažíme se pochopit, jak moc nám tato změna ovlivní náš dosavadní bezdětný život.

Bojíme se mateřství?

Mnoho žen s mateřstvím otálí zejména proto, že se na post matky jednoduše necítí. Čas ovšem neúprosně běží a nikdo z nás nemládne. Každý den si valná většina z nás pokládá otázku, zda dokáže svou rodinu zajistit, zda svému dítěti bude moci dát vše, co je pro jeho správný vývoj důležité či zda bude mít alespoň chvíli času na sebe ve svém nabitém programu ženy v domácnosti. Často se bojíme i toho, že s příchodem nového člena rodiny přijdeme o kus svého soukromí a života, ovšem co si tak položit otázku, čeho všeho s tímto novým životem docílíme a co všechno nám může tento malý tvor nabídnout?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient