Podnikový informační systém: Je dobrou volbou i pro vaši firmu?

Jedním z nejčastějších témat podnikové sféry jsou firemní informační systémy. Není na tom nic zvláštního, protože většina společností nakonec dospěje do fáze, kdy se bez sofistikovaného softwarového řešení „neobejde“. Možná jste v podobné situaci i vy a vnitřně jste přesvědčeni o tom, že vhodně zvolený systém prospěje i vašemu byznysu. Ale v čem konkrétně?

Není nad standardizované procesy

Firemní informační systém umožňuje standardizaci procesů. Co si pod tím představit? Třeba to, že když se nastaví, že účetní program dostane na starost konkrétní pracovník, nikdo jiný nebude moct vystavovat faktury.

V praxi jde o to, že vedení firmy nastaví nejlepší známý způsob, jak danou činnost provádět. Pověřené osoby (tedy mající stejné oprávnění) jsou zastupitelné a vždy budou procesy vykonávat stejně.

Standardizované procesy vedou k eliminaci nejrůznějších podvůdků, vymýcení melouchů s firemním vybavením a dalším častým nešvarům či chybám.

Všechno lze udělat rychleji

Standardizace firemních procesů jde ruku v ruce s jejich celkovým zrychlením. Zaměstnanci se zabývají stále stejnými úkoly, které odpovídají jejich pracovní náplni, nedochází k odkládání některých úkolů „na později“ a extrémním výchylkám od průměrné délky potřebné k jejich dokončení.

Vyvozování osobní zodpovědnosti a delegování pravomocí

Firemní informační systémy umožňují delegaci pravomocí na další osoby, což se hodí v případě, kdy si pracovník bere dovolenou, onemocní či z jiného důvodu nemůže vykonat svou práci včas. S pravomocemi pak úzce souvisí vyvozování osobní zodpovědnosti. Manažerský informační systém vedení upozorní, že někdo obchází standardizované procesy.

Předností moderního firemního informačního systému je samozřejmě daleko více. Například přesná a okamžitá evidence dat a jejich automatické zpracování či odstranění chyb. Management zároveň získá schopnost pružnějších reakcí a bude moct odůvodněně propouštět neschopné pracovníky, lépe odhadovat budoucí vývoj firmy a efektivněji komunikovat s obchodními partnery.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *