Chci mít možnost dát poslancům přes držku a pauzu na sex v práci

Aby to nebyl jen pláč, inspirace odjinud. Švédsko i Makedonie.

Protože jsem byla v poslední době mnohonásobně upozorněna, že mám být více pozitivní, tak dnešní inspirace je opravdu tak trochu odjinud.

Protože se blíží volby i u nás, ráda bych navrhla pár změn. Můžeme si to třeba odhlasovat v referendu, aby to bylo fér, co říkáte? Inspirovali mě třeba Makedonci, kteří vyřešili krizi demokracie. Dávají poslancům prostě přes držku. Je to velmi motivující a podle mě pro voliče i volené.

Jednou to přijít musí

Konečně je to tady. Trvalo to sice tisíce let, ale díru do světa udělala tentokrát Makedonie, která nyní dosáhla stejně gigantického úspěchu jako za dob Alexandra Makedonského. Voliči si přijdou na své a poslanci budou konečně pracovat pro vlast, dělat něco pro lidi a snažit se dodržet předvolební sliby.

Zatímco celá Evropská unie a zejména západní Evropa zoufale tápe v neznámých vodách a marně dumá, jak zachránit tonoucí demokracii sotva lapající po dechu, neboť zapadla naprosto zjevně do krize až po uši, Makedonci našli skvělé řešení. Je to velmi nosné a celá Evropa se od nich může učit.

Makedonie rozhodně nepatří mezi velké evropské státy. 2 300 let na zpět se ale stala Makedonie původcem zásadního technologického řešení v podobě gordického uzlu, který rozvázal Alexandr Veliký, jenž jej bez zaváhání zkrátka přeťal mečem. Tím se stal vládcem celé Asie, neb ta byla odměnou pro toho, kdo uzel rozváže. Gordické řešení je tedy snadné a dá se skvěle aplikovat i na nefungující demokracii.

Přesně to bychom totiž měli udělat i my v celé Evropě. Přetít zhoubnost falešné humanity a vstát jak Fénix z popela. Vzít si vše, co nám patří a jednat rozhodně a tvrdě.

Nespokojenost makedonských nacionalistů protestujících před tamním parlamentem vyvrcholila.  Předsedou sněmovny Makedonie se poprvé v dějinách měl stát etnický Albánec. To bylo poslední kapkou, kterou již makedonští nacionalisté nerozdýchali.

Důrazně projevený názor

Nevidím to jako projev necivilizovaného a barbarského primitivismu. Vidím to jako velmi dobře projevený názor, který je dobrou inspirací. Protesty vyvrcholily vniknutím demonstrantů do budovy a dali zastupitelům prostě přes držku. Moc se s tím nepárali a nakládačku dostala i řádka policistů.

Zatímco Evropa řeší svou gigantickou krizi demokracie, v Makedonii krizi demokracie vyřešili po svém. Díky Makedonii jsme blíž západoevropskému standardu. Forma demokracie jako funkční systém řízení společnosti selhává a fňuká někde v koutku. Lidé nechápou své poslance jako své zastupitele, ale jako své hrobníky. Poslanci a politici zase nechápou, že zastupují lidi. Výsledkem je povstání, které je logickým vyústěním. A u horkokrevných národů už lid dává vládcům v parlamentu do držky.

Postmoderní realita dnešních dnů, kdy demokracie přestává být zárukou svobody, zoufale hledá novou formu sociálního a etnického spolužití, které, jak lid na rozdíl od politiků ví, není možné. Pokud jim totiž nedáme přes držku v parlamentech, kdy defenestrace nemusí být zcela vyloučena, za chvíli si budeme dávat přes držku v občanských válkách v celé Evropě.

Ve Švédsku pauza na sex jako benefit

I když jsou severní země na konci žebříčku v množství odpracovaných hodin ročně a méně v Evropě pracují už jen Finové a Francouzi, zavádějí nový benefit. Průměrný Švéd stráví v práci 1 685 hodin za rok, Němci 1 847 a Britové 1 900 hodin. Kolik hodin strávíte v práci vy? (já to číslo ani radši psát nebudu)

Ve Švédsku zase chtějí pro zaměstnance zavést pauzu na sex, neboť páry spolu netráví dost času. Po tom, co víme, jak na tom Švédsko je s imigrační krizí, nechápavě kroutím hlavou, ale nápad je to pěkný. Realita běžného pracovního dne by tak byla mnohem veselejší. Jak se vám líbí nový benefit? V pracovní době by zaměstnanci měli možnost na hodinu si odskočit domů a věnovat se jen svému partnerovi.

„Existují studie, které dokazují, že sex je zdraví prospěšný. Bylo by to určitě dobré pro vztah,“ vysvětluje motivaci k sepsání návrhu jeden z jeho autorů Per-Erik Muskos. Páry prý podle něj spolu netráví dostatek času a myslí si, že nové nařízení má šanci na úspěch.

Jak se ale bude zjišťovat, zda zaměstnanec volnou hodinu skutečně využije touto aktivitou, pro kterou je určena a jen tak čas nepromarní? Zřejmě se to zatím kontrolovat nebude. Švédové jsou známí svojí přívětivou zaměstnaneckou politikou a kromě bohatého rodičovského příspěvku využívají takzvaných fika přestávek, kdy se s kolegy mohou setkávat a diskutovat nad kávou a pečivem.

Oba dva nápady jsou velmi inspirativní a určitě by měly pozitivní přínos do našich životů.

Zdroj: Ve Švédsku chtějí pro zaměstnance zavést pauzu na sex. Páry prý spolu netráví dost času

Zdroj: Makedonci vyřešili krizi demokracie. Dávají poslancům přes hubu

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *