Z deníčku studentky 19: exkurze do školní kaple

Dnes jsem se rozhodla psát o místnosti, která se nenachází zdaleka na všech školách, ale je spíš výjimkou. My máme to štěstí, že v naší škole kaple je.

Samozřejmě, někdo opovrhne už jen proto, že má toto místo spojeno se zimou, pachem kadidla a dlouhou, pro někoho nudnou, mší. Ale když překonáte předsudky, možná vás kaple překvapí svou krásou, tajemností a hlavně klidem, který na jiném místě v rušné škole nenajdete. Prostě ideální místo pro zklidnění.

Ne každý kapli využívá pouze k tichému rozjímání nebo modlitbě. Toto kouzelné místo může sloužit i k důvěrnému rozhovoru, který má zůstat v tajnosti.

Když do kaple zabloudí třeba i nevěřící člověk, možná se až podiví, jak kouzelné místo to je. Asi každý už zažil ten stres před důležitým testem, kdy se upne úplně na cokoliv, od pověr až po talismany. A právě v této chvíli je kaple dobrou alternativou.

Myslím si, že každá škola by měla mít místo na zklidnění. Nemusí to být nutně kaple, prostě nějakou ,,zašívárnu” kde může být student sám a užívat si chvíli klidu.

Ačkoliv je kaple posvátným místem, ve škole je brána jako její součást, takže se nevyhne ani akcím jako je třeba poslední zvonění. Takže když ráno vejdete do kaple, myslíte si že zde Vás nečeká nebezpečí v podobě rtěnek, octa a voňavek, můžete být trochu překvapení, když narazíte na odmontované lavice. Inu maturanti si vzpomenou na známá místa…

Ale za tiché a kouzelné místo neplatí jen kaple, ale i asi všechny kostely. Takže až Vám bude někdy smutno, nebudete si vědět rady nebo si budete potřebovat odpočinout od hluku okolního světa, neváhejte a do některý z kostelů navštivte 🙂

 

Něco trochu víc ze školních lavic, popis slohové práce, najdete zde: http://www.svobodnyblog.cz/2017/05/denicku-studentky-18-skolni-slohova-prace/

1 názor na “Z deníčku studentky 19: exkurze do školní kaple”

  1. Pingback: Svobodný Blog – Z deníčku studentky 20: volná hodina

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient