Něco málo z velké první pomoci

Rozhodla jsem se, že se Vám pokusím přiblížit alespoň základy první pomoci. Je to problém, který se moc neřeší, ale bylo by potřeba se jím začít zabývat. Nikdo totiž nevíme, kdy to budeme potřebovat…

Dnes bych Vás chtěla seznámit s pomocí při mdlobě.

S nastávajícím létem se zvyšuje riziko mdloby. Příčiny mdloby jsou totiž nedostatek čerstvého vzduchu, psychické nebo fyzické přetížení, nebo strach. Na vině může být i dlouhé stání. Mdloba nastává jako obranná reakce organismu při nedostatečném okysličení mozku. Tělo se tak snaží dostat do polohy, kdy se do hlavy dostane dost krve a většinou se člověk probere jen co se položí.

Když uvidíte někoho kolabovat poznáte to celkem lehce. Člověk je v případě přicházející mdloby mrtvolně bledý, může mu vyrazit pot, přestává komunikovat s okolím nebo říká nesmyslné věci.

Pokud uvidíte někoho v takovém stavu, nesnažte se jej hned položit. Možná je bledý normálně a pití se z horký a Vy jej můžete svou rychlou reakcí vyděsit. Vždy, když chcete někomu pomoct, je nejlepší nejprve potenciálního zraněného oslovit. Když se Vám podaří navázat kontakt, můžete postiženému nabídnout pomoc. A to třeba v podobě místa k sezení, podepření, ochlazení čela a rukou mokrým kapesníkem.

Když ale vidíte že se něco děje až když člověk padá k zemi, je důležité snažit se co možná nejvíce zmírnit pád, chránit hlavně hlavu. Člověka se snažíme položit do stínu, což samozřejmě v zimě není nutné, a zvednout mu nohy nad zem, asi tak, že když si stoupnete čelem k ležícímu a stojíte u jeho nohou, pevně uchopíte nohy a zvednete je asi do oblasti Vašich (zachráncových) stehen. Pozor! Zvednutí nohou provádíme pouze pokud není člověk zraněný! Jinak by mohlo dojít ke komplikacím zranění.

Když nepomůže zvednutí nohou, zavoláme záchranou službu na tel. čísle 155, popř. tísňovou linku 112.

Pokud se ale člověk probere po zvednutí nohou nebo jen po položení, je na Vašem zvážení, jestli je potřeba záchranku volat. Je dobré člověka nechat chvíli sedět, ve vedrech dát postiženému napít a počkat, až mdloba přejde.

Přála bych Vám, abyste nikdy první pomoc nemuseli použít a ani ji sami nepotřebovali 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient