Nepostradatelná role družiček

Svatební den je pro valnou většinu žen jedinečným a nezapomenutelným dnem, který se do smrti vepíše do jejich života. Svatba jakožto taková, znamená pro většinu dámského pokolení dlouhý a spletitý rituál, který začíná výběrem svatebních šatů, místa konání svatby, svatební hostiny a především volby svědka a družičky. Většina ještě svobodných dam, si tak nechává opravdu na čas a při plánování svatby nehodlá nic podcenit. Skloubit ovšem všechny tradice, zvyky, etiketu a zejména ty správné hosty, bývá často oříšek. Budoucí nevěsta se totiž musí postarat nejen o to, aby bylo vše správně načasováno a vymyšleno do posledního puntíku, nýbrž i o to, aby po vyřknutí svého ano, nemusela čelit spoustě komplikací, které se mohou při svatebním dnu objevit. Jedním z důležitých rozhodnutí, kterému musí nastávající mladá paní čelit, je především volba svědka, což v případě dobrých sourozeneckých vztahů nevěsty nebývá problémem, ale rovněž si nevěsta může a nemusí zvolit družičku či rovnou celou družbu. Jak je to tedy s rolí družiček na svatbě? Je jejich role nezastupitelná? Potřebuje vůbec nevěsta nebo ženich družbu?

Družička odhání zlé duchy!

Ano, rozumíte tomu správně! Družiččiným úkolem je od nevěsty v den její svatba svou přítomností, odehnat veškeré zlé duchy a démony, kteří by se pokusili její svatbu zhatit či jí přebrat nastávajícího manžela. Má jí tímto způsobem zajistit budoucí štěstí ve společném svazku manželském. V den svatba se tak musí, co možná nejvíce podobat samotné nevěstě, aby zlé duchy takzvané zmátla. Družičky proto velmi často bývají ve věku samotné nevěsty a mají i stejně krásné šaty jako samotná nevěsta. Jsou jinými slovy „čestnými služebnicemi“ nevěsty a mají jí v tento krásný a nezapomenutelný den, co nejvíce usnadnit práci s přípravami svatby i samotného obřadu. Jejich role je tedy pro mnoho nevěst takzvaně nezastupitelná a často si tak do role družičky či dokonce celé družby zvolí své nejbližší kamarádky, kolegyně či příbuzné. Často se také můžeme setkat s malými družičkami, což v mnohých případech bývají již samotné děti novomanželů či příbuzných z rodiny. Tento model ovšem mnoho nevěst zavrhne zejména z toho důvodu, že velmi malé děti nevydrží dlouhý obřad a jednoduše zlobí.

Jak vybrat správnou družičku?

Pokud má nevěsta například dlouholetou dobrou kamarádku, často se tak stává buď samotným svědkem nevěsty či družičkou. Mnohdy ovšem nevěsta volí, zejména proto, aby nedošlo k rozepři mezi kamarádkami, družiček hned několik. Může se tak stát, že na svatbě bude mít družička i ženich, každý po svém boku například i 5 členů družby. Tyto případy jsou ovšem ojedinělé. Ovšem volí je zejména prozíravé nevěsty, které veškeré přípravy kolem svatba takzvaně okamžitě delegují družbě, protože je to jejich povinností. Nepasným pravidlem ovšem bývá, že by si nevěsta i ženich, měl zvolit sudý počet družby. Pokud se chystáte na svatbu jako družička, budete se muset obrnit trpělivostí a rovněž dostatkem času, který budete muset budoucí nevěstě během příprav rozhodně věnovat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient