Proč lžeme?

Lhát se nemá! Toto hexose nám snažili vyrýt do paměti naši rodiče a blízcí. Proč nám tedy lhaní i přesto, že se jedná o něco naprosto špatného a nežádoucího nedělá problém a to ani mezi našimi nejbližšími? Proč zatajujeme před partnerem naše útraty či setkávání se s přáteli, anebo dokonce rozepře s rodiči svými či jeho? Proč neustále lžeme sobě, svému okolí a těm, na kterých nám z celého srdce záleží? A proč se tak hrozně divíme a cítíme se být dotčeni v případě, kdy někdo z našich blízkých zalže nám? Pokusme se odkrýt prapůvod lhaní a jeho opodstatnění v následujících řádcích.

Lhaní ve vztazích

Pokud dojde mezi partnery k rozepři, velmi často se jí budou snažit ututlat celou řadou lží. Pokud se partneři ve svém vztahu dostanou k otázce, proč mi můj vyvolený či vyvolená lže a jak vůbec poznám, že mi lže? Jde do tuhého. Dokážeme totiž skousnout například to, že nám lže kolegyně v práci či kamarádka, která nás ve své podstatě vůbec nezajímá. Ovšem pokud nám zalže někdo, na kom nám záleží, dokáže nás to hodně zranit. Jak moc dokáže pro někoho nevinná lež zamávat vztahem, který byl až do té doby postaven na pevných základech? A uvědomujeme si vůbec my samy jak často a proč lžeme svému okolí?

Vzpomeňte si na své první rande!

Ano opravdu zapátrejte ve své paměti a vzpomeňte si na své první rande se svým partnerem či partnerkou. Mluvili jste tehdy jen a pouze čistou pravdu? Každé ráno chodím běhat, měla jsem pouze dva vztahy a večer nikdy nejím sladké. Byla vše pouze pravda? Anebo jste si část svých vlastnosti přibarvili k obrazu svému? Především ženy jsou těmi, které mají často velký sklon k přehánění a dramatizování věcí. Pokud se téma týká váhy, často si jak jinak než ubírají a počet svých sexuálních partnerů rovněž zaokrouhlují směrem dolů. Naopak muži si často přidávají na váze i na centimetrech. Ovšem je jasné, že pivní mozol od břišních svalů rozezná každá.

Zhubla si, lásko!

Jak lichotivé že? Ovšem, pokud vám partner bude tvrdit, že na vás nevidí jediný špíček i když vážíte 90 kg, není dobré. Jak byste se ovšem tvářila, kdyby vám řekl pravdu a o svých poznatcích nelhal. Trochu si přibrala, lásko! Budete naštvaná a v té lepší variantě s ním tak dvě hodiny nepromluvíte ani slovo, nemám pravdu? Proč si ale nepřiznáme to, jací doopravdy jsme a nedokážeme své strasti přijímat a bojovat s nimi. To nám opravdu stojí za to neustále lhát?

Čím delší vztah, tím více lží!

Pokud setrváváme v dlouholetém vztahu, je jasné, že svůj protějšek máme dokonale přečtený. Víme, co na druhého platí a máme mnohem větší šanci na to, že nám daná lež projde. Tím, že se partneři takto dobře znají, dávají najevo, že si také mohou mnohem více lhát. Pokud milosrdné lži nikomu z partnerů neubližují, dokáže se s nimi žít. Pokud se ovšem z jednoho z nich stane patologický lhář, který nezná hranice, je to špatně. Takovéto lži poté mohou stát celý náš vztah. Snažme se proto omezit lhaní na potřebné minimum a ukažme, že dokážeme žít i bez zbytečných lží a polopravd.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient