Směnečný obchod a forma daru, já říkala, že to jednou zase přijde

Člověk si má dát pozor na to, co říká. Ony jsou slova vlastně věci a dokáží se zhmotňovat. Je třeba si dát také pozor na to, co si přejete. Pokud jde o mě, sny nevedu a přání nevyslovuji. Beru co je. Přesto jsem si často v žertu posteskla, že forma daru a směnného obchodu je prostě geniální a věřím, že se jednou vrátí. Protesty proti EET se nyní rychle šíří a darovací trhy jsou tu.

Darovací trhy v plném proudu

Darovací trhy jsou novou formou protestu proti EET a nabývají na síle. První proběhl v Hradci Králové a druhý v Letohradu. Další budou v České Třebové, ve Františkových Lázních, Chebu nebo Sezimově Ústí. Ozvalo se asi 50 měst, které chtějí trhy uspořádat. Někde mají dokonce nahradit klasickou formu trhů. Princip darovacích trhů je jasný. Zakládá se na vzájemném obdarovávání. Trhovec daruje produkt a návštěvník trhu daruje peněžní částku. V praxi zatím nedošlo k obdarování trhovce zbožím, ale možná to přijde co nevidět.

Unie živnostníků a Unie malých a středních firem

Unie živnostníků si také již nechala kvůli pořádání darovacích trhů vypracovat právní výklady, podle kterých je nyní uspořádání akce zcela v pořádku. Podle zákona podléhají danění i dary, ale je zde omezení z hlediska výše jejich hodnoty. Hodnota darů se nesčítá. Hodnota jednoho daru nesmí dosáhnout 15 000 korun. Trhy nyní probíhají bez potíží.

Organizátoři chtějí rozšířit formát darovacích trhů o diskuzi s ekonomickými a politickými tématy. Živnostníci stále daně odvádí a takto poukazují na nesmysl EET, které pokládají za šmíráckou praktiku. Unie živnostníků a Unie malých a středních firem chtějí mít v zákonodárných sborech také zastoupení poslanců, které bude hájit zájmy živnostníků nejen slovy, ale hlavně skutky. Střední třídy se za poslední čtvrt století nebyl nikdo schopný konkrétními činy zastat.

Likvidace svobodného podnikání

Unie živnostníků dlouhodobě upozorňuje na likvidaci svobodného podnikání. Darovací trhy jsou občanským vzdorem nejen živnostníků, ale i všech svobodomyslných občanů naší země proti postupné a cílené likvidaci střední vrstvy, zejména malého podnikání. Ze strany politiků je ale vše založeno na lži a účelové interpretaci. Každý živnostník je zloděj a v důsledku to poškozuje v očích společnosti všechny živnostníky. Vážnost a důstojnost živnostenského stavu je zašlapávána do země. Kde je to dřívější heslo: Řemeslo má zlaté dno? Nyní je rozdmýchávána nenávist mezi vrstvami obyvatelstva.

Přicházíme o veškerou svobodu

Podle živnostníků chtějí politici vědět až příliš. Stát má pro živnostníky vytvářet vhodné podmínky pro podnikání. Nyní ale pouze překáží, šikanuje a hází klacky pod nohy. Malé podniky mám ráda. Nefandím obrovským korporátům a necítím se v nich dobře. Nechci být číslo v pořadníku, které je možné kdykoliv vyměnit. Nechci být bezcenným otrokem u pásu, jehož jméno nikdo nezná. A zároveň nechci být šikanovaným živnostníkem, který hlásí i ,,číslo svojí košile“. Vadí mi špiclování a kontrola neustále vždy a všude. Vadí mi čipy na OP i pasech. Pokud jsou implantovány pod kůži, je to pro mě nepřípustné.

Miluji malé rodinné podniky, které si předávají své umění z generace na generaci a zakládají si na kvalitě a dobrém jménu. Fandím řemeslu a všem, co tvoří konkrétní hmatatelné hodnoty rukama. Dochází zde vůbec někomu, že pokud si každý bude vydělávat spekulativně na trzích, nebude mít kdo upéct chleba a postavit dům? Dochází vůbec někomu, jak strašně jsme už dosud pod drobnohledem a ostře sledováni? Bankovními kartami, průkazy, telefony, PC a dalším špiclováním? Bankovní transakce již evidovány byly, díky EET je evidujeme podruhé? Stále jsme málo zotročeni? Na vše potřebujeme papíry, potvrzení, štítky, průkazy, zkoušky, revize a certifikáty. Platíme další zbytečné cáry papíru, vyplňujeme a odevzdáváte data. Kde končí svoboda a začíná otroctví?

Zdroj: Protesty proti EET se rychle šíří. Darovací trhy chce každý

Nové Diskuzní Fórum: www.chcemevic.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient