Zatočte se stereotypem!

 

Zažitý stereotyp, který nás den co den ukájí, nás dříve nebo později začne užírat. Každý den se vydáváme jednou a tou samou trasou do zaměstnání, každé ráno si uvaříme hrnek kávy či posnídáme své oblíbené vločky s mlékem a tak to jde dál a dál, den co den. Nehledáme změnu, snažíme se fungovat tak, abychom daný den stihli, co možná nejvíce pro nás důležitých věcí, ale už zapomínáme na to, že některé věci děláme již tak dlouho a stejně, že už si ani neuvědomujeme, proč je vlastně děláme. Proč nám ve své podstatě stereotypní chování vyhovuje a proč se tak obáváme změn ve svém životě? Pojďme jeden den dělat věci naprosto jinak, než jak jsme byli zvyklí doposud. Změny na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Udělejte ze stereotypu rituál a svět zase bude o něco veselejší.

Udělejte ze stereotypu rituál

Stereotyp je něco, co se neustále opakuje a mnohdy nás daná aktivita či věc zdaleka vůbec nebaví a nenaplňuje, děláme ji pouze proto, protože takzvaně musíme. Mnoho lidí například naprosto sráží na kolena stereotypní práce. Stát každý den 8 a více hodin u pasu, který kompletuje holicí žiletky je opravdu velmi náročná disciplína o to víc, stojí-li u daného pasu člověk, který nemá rád stereotyp. Produktivita práce je tak v tomto případě na bodu mrazu. Ano, nasnadě je jediné řešení a tím je změna práce, což vám může přinést ovoce, ale také ne. V opačném případě si ovšem představme situaci, kdy každý den chodíme do práce jednou a tou samou ulicí jen proto, že je to touto cestou nejkratší. Již pocit ze samotné cesty do práce nás tak bude den, co den ubíjet a to jenom proto, že si náš mozek tuto cestu spojí s pracovní povinností. Pokud se ovšem na cestu do práce vydáte jinou trasou, uvidíte, jak váš mozek sepne a začne přemýšlet o jiných věcech, než o pracovních povinnostech na vašem stole. Pokud se vrátíme k úvodu odstavce a popřemýšlíme nad tím, jaký je rozdíl mezi stereotypem a rituálem, uvidíme, že nás svět může být o něco růžovější, pokud budete chtít.

Stereotyp vs. rituál

Stereotyp nás nebaví, unavuje a vysává z nás energii. Rituál nás baví, těšíme se na něj a je pro nás něčím nezapomenutelným. Pokud vás třeba tak jako například mě neoslovilo obdělávání zahrádky, pletí a ostatní manuální práce, která má co dočinění s hlínou a slimáky, zkuste si pořídit nějakou bylinku do truhlíku či orchidej. Péče o takovéto „nenáročné“ květiny ve vás může vyvolat euforii v případě, kdy zjistíte, že se dané rostlince ve vašem domě vcelku dobře daří a těší se dobrému stavu. K jedné orchideji pak přibude další, poté další bylinka, levandule, aleo vera a nevím, co ještě a co víc, práce na vaší zahrádce vás začne bavit. Z něčeho, co pro vás mohlo být stereotypní a nudné se tak rázem stane vhodný koníček, který navíc vzbudí obdiv u vašich sousedů, kteří tak zjistí, že muškátům a begoniím se daří i na vaší zahrádce. Vězte, že rituály se pro vás stanou závislostí.

Dělejte věci alespoň jeden den jinak

Zkuste si například jeden den ráno čistit zuby levou rukou, anebo si místo kávy dejte ke snídani čaj. A co takhle si po práci naplánovat výlet na kolech? I takováto pro mnohé malá změna, dokáže ze všedního a do té dobu nudného dne vymáčknout maximum a udělat z něj den nevšední a neobyčejný. Neseďte proto v koutě a nelomte ruce nad tím, že je váš život fádní. Nebude fádní, když mu nedáte šanci fádním a stereotypním být.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *