Aplikace GreenScan analyzuje složení kosmetiky a varuje před škodlivinami

Běžná kosmetika obsahuje mnoho přísad, jejichž neškodnost pro náš organismus je přinejmenším sporná. Toxické látky se v těle s používáním různých přípravků kumulují, a tak je stanovení bezpečných limitů pro jeden šampon k ničemu. Chemikálie spolu navíc v těle a později v přírodě reagují. Jak? Vědci zatím nevědí, legislativa to přehlíží!  Revoluční spotřebitelské řešení je však na obzoru.

GreenScan
GreenScan

Nerozumíte chemickým názvům na etiketách v obchodě, přesto byste rádi chránili sebe i životní prostředí. Už brzy to bude možné. Český projekt GreenScan je mobilní aplikace, která pomocí oskenování čárového kódu umožní i laikovi produkt analyzovat. Aplikace spolu s rozeznáním toxických látek nabídne nákup lepší alternativy. GreenScan sbírá podporu na Hithitu, je těsně před spuštěním a bude zdarma.

GreenScan

Že se dnes kosmetika a drogerie pro domácnost nevyrábí z kytiček, je nám všem jasné. Chemické látky, které odchází z domácností odpadem, zkoumají vědci z Výzkumného ústavu vodohospodářského. Množství druhů těchto látek se podle jejich odhadu pohybuje mezi šedesáti až sto tisíci. Některé zachytí čistírny odpadních vod, mnohé však projdou dál do vodních toků, tedy i do půdy a skrze zemědělství zpět do potravin a lidského organismu. Co není dobré pro člověka, není dobré ani pro přírodu, obojí je propojené.

GreenScan

Renomovaný toxikolog Jiří Patočka varuje např. před ftaláty neboli estery kyseliny ftalové. Jsou hojně používány v průmyslu výroby plastů, zejména polyvinylchloridu (PVC) a jsou obsaženy v mnoha plastových výrobcích pro zvýšení jejich ohebnosti a pružnosti a také v levnější kosmetice. Mezi zdravotní problémy, které ftaláty způsobují, patří vrozené vady mužských pohlavních orgánů nebo nižší kvalita spermií. To se netýká jen na člověka, ale dalších živočichů ve vodních i jiných ekosystémech. Profesor Jaroslav Petr z Výzkumného ústavu živočišné výroby potvrzuje, že již v devadesátých letech byly pozorovány změny pohlaví u lososů, kteří volně žijí ve zdánlivě nedotčené přírodě kanadských národních parků. Jak potom asi vypadají lososi z chovných farem v omezeném prostoru krmení léky? Možná by si s tímto vědomím leckdo na zmutovaném lososím mase už nepochutnal. „Ftaláty mají také prokázané negativní účinky na játra, ledviny, plíce a srážlivost krve,“ doplňuje Patočka. Mezi dalšími rozšířenými přísadami jmenuje např. midazolidinyl-urea (Germal 115) a DMDM hydantoin. Tyto dvě syntetické chemikálie patří k nejčastějším konzervačním látkám v kosmetice, uvolňuje se z nich však malé množství velmi toxického formaldehydu.

Tým GreenScan

„Chceme, aby všichni měli možnost výběru. Aby si každý mohl ověřit, zda je přírodní výtažek opravdu přírodní, jestli je dětská kosmetika opravdu nezávadná a sliby výrobců nemají nežádoucí vedlejší účinky,“ shrnuje tým GreenScan motivaci pro vývoj aplikace. Vizí GreenScan je postupně rozšířit databázi produktů a informací na další skupiny spotřebního zboží jako je oblečení nebo potraviny. Neméně důležité je také vzdělávat spotřebitele a vytvářet účinný tlak na velkovýrobce kosmetiky a drogistického zboží. „Nabídnutá ekologičtější a zdravější varianta nákupu podpoří výrobce kvalitnějších produktů, nikdo si však nemůže zahrnutí do databáze zaplatit nebo jinak zajistit,“ vyzdvihuje Havírová nezávislost aplikace. „Všechny doporučené alternativní produkty projdou přísnou kontrolou našich odborníků a odkazovat na ně budeme, pouze když splní jasná kritéria.“

Miswak, 4 pouzdra

Podpoříte-li vznik aplikace GreenScan na Hithitu, můžete se těšit na zajímavé odměny. Začínají samozřejmě dobrým pocitem a podporou toho, abychom mohli aplikaci začít zdarma používat. Mnohým by se k tomu hodila třeba kartička do peněženky, kde jsou zobrazeny nejškodlivější a nejpoužívanější látky (myslete na babičku, která nemá smartphone). GreenScan také nabízí osobní analýzu nepoužívanější kosmetiky v domácnosti a doporučení vhodnějších alternativ na míru a spoustu dalších odměn.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient