Jak po dovolené nastartovat své tělo a mysl?

Mluvím vám z duše, když se zmíním o unavenosti a otrávenosti, která vás provází po příchodu z překrásné dovolené zpět do reality, tedy do zaměstnání? Nemáte na nic náladu, řešit hromadu pracovních povinností, které na vás čekají na pracovním stole, se vám nechce a jediné, co vás drží nad vodou je šálek horké kávy? V tom případě byste potřebovali pár osvědčených rad, které vás zpět vrátí do pracovního provozu v době, kdy byste se raději vrátili v čase do míst, která byla provoněná sluncem a letními zážitky.

Nemůžete se adaptovat? Proveďte mentální hygienu!

I v případě, kdy se člověk na dovolené snažil poctivě relaxovat, může se stát, že po návratu z dovolené se bude cítit vyčerpaně a prázdně. Může to být způsobeno například tím, že od dovolené očekával víc, než mu bylo dáno anebo naopak se nemůže smířit s tím, že už je konec. Stres, který člověk, který se vrací z dovolené, prožívá je umocněn i tím, zda má daný člověk svou práci rád či od ní jen očekává všudypřítomný stereotyp, kterého má po krk. Špatná produktivita práce na sebe ovšem rozhodně nenechá dlouho čekat. Lidé, kteří se vrací z dovolené, často mluví o tom, že by potřebovali další dovolenou a cítí se unaveně a přetaženě. Je to dáno především tím, že člověk na dovolené upadl do naprosto jiného režimu a na pracovní trable takzvaně zapomněl. Problém ovšem spočívá v tom, že tento program nelze vypnout ze dne na den a člověk se tak cítí, že nemá svůj život pod kontrolou a nemůže se opět přenést do režimu každodenních dnů. I dobře naplánovaná dovolená nám může způsobit post dovolenkový stav, ze kterého se budeme ještě možná týden či dva vzpamatovávat. Je proto velmi dobré začít s mentální hygienou, která naší mysl zbaví negativních myšlenek a dokáže nás vrátit do procesu.

Typ osobnosti člověk má značný vliv na návrat z dovolené

Každý typ člověk je jiný, tudíž se i jiným způsobem aklimatizuje. Flegmatikům a melancholikům zpravidla trvá adaptace na nové prostředí nejdéle. Často se u nich objevují myšlenky na to, co bude, až se vrátí zpět domů. Bude je tam čekat hromada nevypraného prádla, nevyvětraný byt, neposekaná zahrada a zvadlé květiny. Tyto fakta v nich budí stres ještě před tím, než nastoupí do letadla či auta na své zpáteční cestě. Naopak sangvinici a cholerici se adaptují o poznání lépe a návrat do běžného života neprožívají tak černě.

Jak dlouho být na dovolené, aby start nebolel?

Řada odborníků doporučuje délku dovolené v rozmezí 14 až 21 dní. Přesně v tomto období jsme schopni zapomenout na pracovní povinnosti a dovolenou si užít. Není dobré dovolenou kouskovat na týdny či víkendy. K dovolené si také musíme přičíst starosti, které nám způsobí vybalování a adaptace na nové místo a rovněž i závěrečné přípravy na návrat. Po takto dlouhé době je adaptace možná ne zrovna snadná, ovšem vaše tělo i mysl se bude cítit jako znovuzrozená a start do pracovního procesu nebude tak bolestivý. Máte již za sebou dovolenou? Jak jste na tom vy s adaptací do každodenního života?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *