Zásady zdravé výživy

Se zdravou výživou obecně souvisí i zdravý životní styl, který je v současnosti důležitou prevencí proti civilizačním chorobám. Vyjma stravy, která je dnes hlavním tématem mého článku je stěžejní pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu, dostatek odpočinku a schopnost zvládat stresové situace.

 

Základem je vyváženost

Nejdůležitější zásadou zdravé výživy je vyvážený příjem bílkovin, sacharidů a tuků spolu s potřebnými vitamíny a minerály. Zejména tuky jsou dnes důvodem řady civilizačních chorob – obezity, cukrovky, vysokého krevního tlaku, ale i rakoviny tlustého střeva, atp. Platí, že pokud máme možnost, dáváme přednost tukům rostlinným před těmi živočišnými. Tuky by tedy neměli přesáhnout 30% celkového denního příjmu.

Hojně diskutované jsou i cukry. Platí, že by neměly být v jídelníčku zastoupeny více, než 15% celkového denního příjmu. Rozlišujeme mezi cukry jednoduchými a složenými. Jednoduchým cukrům bychom se měli vyhýbat, jak je to jen možné. Jsou zastoupeny nejenom v klasickém bílém cukru, ale i medu. Mezi složené cukry řadíme ovoce, zeleninu a produkty z celozrnných potravin. Ty by měly tvořit základ celého našeho jídelníčku s podílem až 60 % z celkového denního příjmu. Pokud se řadíte mezi jedince, kteří denně potřebují něco malého „zobnout“, zkuste klasické cukry nahradit sirupy (např. datlovým) nebo přírodními sladidly typu stevia.

Důležité je věnovat pozornost i soli. Bylo prokázáno, že už děti do tří let věku mají až 200x více soli, než je pro jejich tělo nutné. Přílišné solení způsobuje obtíže s ledvinami, vede k nadbytečnému vylučování vápníku, jehož nedostatek způsobuje osteoporózu a mnoho dalšího. S vhodným kořením zjistíte, že není nutné sůl při vaření takřka používat. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je pouze jedna čajová lžička soli!

Často konzumované je v České republice pečivo a to převážně bílé, které je i plné tuků a v podstatě neobsahuje žádné tělu prospěšné látky. Některé studie dokonce prokázaly, že se postupem času vytváří na pečivu závislost. Pokud jste jedni z těch, kteří se bez pečiva neobejdou, dejte přednost raději tomu celozrnnému, který si díky odlišnému způsobu výroby zachová minerály, vitamíny a vlákninu.

Několik tipů pro zdravé stravování

Pokud se rozhodnete pro přechod ke zdravému stravování, možná zjistíte, že mnoho z vašich oblíbených potravin je pro vás tabu. Naopak ale objevíte takové, o kterých jste třeba dříve ani neslyšeli.

Z počátku je velkým problémem dodržování pitného režimu. Dbejte na to, abyste denně opravdu vypili alespoň dva litry čisté vody. Vyhněte se limonádám, kolovým či energetickým nápojům, omezte na minimum příjem kofeinu.

Soustřeďte se také na to, abyste jedli pravidelně, pokud možno pětkrát denně a to tak, abyste nebyli přejedení. V opačném případě se tělo uchyluje k hromadění podkožního tuku a výsledkem je opět všudypřítomná obezita. Vyhněte se i večernímu „mlsání“ a jezte alespoň dvě hodiny před spaním.

Každé jídlo doplňte alespoň kouskem syrové zeleniny. Uvidíte, že si na ni tělo velice rychle zvykne a bude ji vyžadovat. Co se týče ovoce, mělo by tvořit alespoň část vaši snídaně a svačin mezi jídly. Oblíbené jsou nejrůznější odšťavňovače, díky kterým si připravíte kvalitní džus nebo třeba smoothie.

Pokud rádi pečete, omezte bílou pšeničnou mouku. Dnes jsou již zcela dostupné mouky špaldové, žitné nebo například pohankové. Jako tuk vyzkoušejte kokosový olej, který se hodí na všechno možné, a uvidíte, že budete mít velice chutnou a především zdravou alternativu vašeho oblíbeného dezertu, či pečiva.

Na závěr ještě poslední tip a to – vyhněte se polotovarům, pokrmům v konzervách, či různým sladkostem. Pokud se zaměříte na složení těchto výrobků, naleznete nekonečné výčty nejrůznějších aditiv, které člověku nejen, že nic nedají, ale navíc i uškodí a zejména pro děti jsou zcela nevhodné!

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *