Jak nikdy neztratit motivaci?

Když se nám něco nedaří anebo se dlouhodobě potýkáme s tím, že ztrácíme smysl daného snažení, je třeba se tohoto pocitu, co možná nejdříve zbavit. Ptáte se proč? Je to především proto, abychom neztratili něco, co nás žene kupředu a je pro nás takzvaným hnacím motorem na cestě za toužebným cílem a tím něčím je motivace. Důležitá a všemi propíraná motivace je něčím, co je potřeba si udržet za každé situace a nepropadat tak depresivním stavům beznaděje, které naší motivaci jednoznačně ubíjejí. Jak tedy zabránit tomu, aby nás motivace nikdy neopustila?

Vzpomeňte si na své dosavadní úspěchy

Pokud se ocitáte v období, kdy naprosto jistě ztrácíte motivaci, zkuste se ve svých myšlenkách vrátit do minulosti a zavzpomínejte v ní na to, co se vám doposud v životě povedlo a jaké úspěchy stály za vaším předchozím snažením. Zakončili jste vysokou školu s vyznamenáním či jste úspěšně složili zkoušky z cizího jazyka? Ať je tomu jak chce, je důležité na tyto úspěchy nezapomínat a opřít se o ně v době, kdy je vám nejhůře a pomyslná motivace se ztrácí v nedohlednu. Ve vašem snažení se úspěšná minulost projeví tak, že vás posune zase o krůček dále k vytouženému úspěchu.

Řešte problémy racionálně

Pokud se vám dlouhodobě nevede splnit si určitý cíl, je třeba se vrátit zpět na začátek vašeho snažení a podívat se na problém racionálním pohledem. Předtím, než se svého snu navždy zbavíte a po motivaci nebude ani vidu ani slechu, zapřemýšlejte se raději na důvody, proč se vám daný cíl nedaří zvládnout. Uvědomte si, čeho vskutku chcete dosáhnout a co za vaším snažením stojí. Pokud máte v cestě několik překážek, snažte se je selským rozumem vyřešit a jít dále. Vždy se také předtím, než se začnete radikálně rozhodovat, raději vyspěte či si urovnejte myšlenky ve své hlavě. Znovunalezená motivace pak na sebe nenechá dlouho čekat.

Co je vaším cílem?

Bezprostředně nutné je především vědět to, co je vlastně vaším cílem. Určete si sami sobě laťku, kterou se snažíte překonat. Chcete úspěšně dokončit studium či se naplno věnovat rozjeté kariéře? Ať tak či onak, je důležité především jasně vědět, čeho chcete dosáhnout a co je potřeba proto udělat. Váš cíl se pro vás poté stane takovou motivací, že sami nebudete věřit svým výsledkům v cílové rovince.

Odměňujte se

Říká se, že člověk by se měl za své úspěchy odměňovat. Nemusí se jednat o žádné hodnotné dárky, nýbrž o maličkosti, které vám vykouzlí úsměv na tváři. Máte za sebou úspěšně zvládnutou zkoušku či pracovní pohovor? Kupte si například něco na sebe či se odměňte skvělou večeří v restauraci. Vždy si proto před danou životní zkouškou slibte, že pokud se vám vše podaří, uděláte si radost něčím, co vám dělá dobře. Motivace ve formě odměn je totiž neskutečně funkční, ovšem pozor, může se leckdy i dokonale prodražit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient