Škola 21. století

Škola je základ života a to nekompromisně i v 21. století. Má totiž děti a dospívající naučit samostatnosti, zodpovědnému přístupu a také umu, zdolávat překážky běžného praktického života. Ovšem i přesto, že v České republice existuje, přehršel škol z čehož takřka čtyři tisíce čítají pouze základní školy, neumí naše stávající školství v žádném případě připravit děti prahnoucí po vzdělání praktickému vstupu do skutečného života. Jednotlivé školy se ač velmi často od sebe značně liší a to jak svým stylem učení a filozofií vyučujících, neumí v dětech a dospívajících vzbudit touho po tom, ve studiu pokračovat a mnohdy ani touho po tom, aby měli přiměřené sebevědomí.

Knedlík v krku při každém kontaktu s učitelem

Také se vaše děti bojí konverzace s učitelem a při každém kontaktu s touto autoritou mají laicky řečeno, knedlík v krku? Tento fakt vyplývá z velmi smutného faktu o tom, že školství v České republice není opravdu ničím kvalitním. Děti se zejména ve státních školách cítí úzkostlivě, mají tendence k tomu šikanovat ostatní anebo se často šikanovanými stávají a rovněž mají velmi malé sebevědomí, které jim sráží vyučující každou vyučovanou hodinu větou, „Honzo, s tvojí češtinou na to opravdu nemáš!“ a podobně. Uzlíček nervů, který se bojí každé nadcházející písemky, je výsledkem velmi špatného přístupu Českých škol, které se velmi rádi vyžívají v retro stylu, který udávala 80 léta.

Stanete-li se rodičem, máte obrovskou zodpovědnost

Rodiče velmi ovlivňují svým rozhodnutím, kam svou ratolest pošlou studovat, budoucnost svého dítěte. Tato zodpovědnost je pro mnohé rodiče velmi skličující a bojí se toho, aby jejich rozhodnutí nebylo špatné. Mnohdy ovšem o osudu dětí rozhoduje také finanční situace rodiny, která si jednoduše nemůže dovolit větší luxus, který by dětem dodala některá ze soukromých škol. Z tvořivých děvčat se tak při špatném výběru školy mohou stát vynervované holčiny, které se bojí každé písemky a z chlapců, kterým nechyběla výřečnost, se stanou děti, které se bojí zeptat vyučujícího, zda si mohou dojít na WC. Bohužel ne vždy se rodičům podaří dostat dítě na školu, která by ho dělala šťastným. Nejen proto vzniká celá řada škol, za jejichž existencí vděčíme samotným rodičům, kteří mají na jejich založení zásluhu. Škola, která na sobě neustále pracuje a neplní pouze nesmyslné tabulky nevyrovnaným známkováním, je známkou toho, že se dětem dostane opravdu slušného vzdělání a to bez větší újmy na psychickém zdraví.

Uniformita je nebývale velká

Dříve děti nastupovaly do škol, které byly co možná nejblíže jejich rodnému domu, dnes je výběr školy spíše normou než banalitou, kterou netřeba řešit dříve, než je situace aktuální. Samotné školy poté spíše než na vzdělávání hledí na správné vyplněné tabulky vědomostních předpokladů. Nicméně o tom hovoří i státní maturita, která předpokládá, že chemik by měl ovládat češtinu stejně tak dobře, jako učitel češtiny či moderátor. Škatulky, do kterých se poté děti řadí, jsou tak spíše velmi úsměvné než účelné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *