IQ vs. EQ: S jakým koeficientem dojde vaše dítě v životě dále?

Dlouhé debaty o tom, zda má vaše dítě dostatečně vysoké IQ či ne a zda by se nemělo bránit vysoké škole či naopak na ní má na základě IQ testu raději zapomenout nikdy nikam nevedly a nepovedou. Proč? Důkazem za všechny je především fakt, že děti, které mají vyvinutější EQ tedy jinými slovy emoční koeficient, to častěji v životě dotáhnou mnohem dál, než ty děti, které se pyšní výbornými výsledky IQ testů. Proč je tomu tak se dozvíte v následujících řádcích.

Emoční koeficient je důležitý

Dítě, které daruje vrstevníkovi svou hračku jenom proto, že ví o jeho speciálních potřebách a cítí, že se dítě bez hračky cítí neklidně, má podle všeho velmi dobře vyvinuté EQ, na kterém dle slov mnoha odborníků záleží mnohem více, než na všudy propíraném inteligenčním koeficientu. Vaše IQ totiž tvoří pouhých dvacet procent toho, jak se nám v životě povede a zda budeme úspěšní. Kdežto EQ, které nás učí sociálním vlastnostem, empatii a dalším sociálním skutečnostem, díky kterým se tvoří naše osobnost, je pro nás v životě daleko důležitější a to zejména i proto, že i samotní zaměstnavatelé velmi rádi vidí na pozicích ve svých firmách raději ty, kteří zvládnou nejen zadanou práci, ale dokážou i skvěle vycházet s ostatními spolupracovníky. Jednoduchým vysvětlením vás totiž verbální chápání posune nejen na akademické půdě rapidně dál, než právě IQ.

Úspěšné vztahy, zdraví a skvělá kvalita života

Emoční inteligence vám zajistí rovněž pevné a trvalé vztahy a to nejen na pracovišti ale i v kolektivu přátel. Dále pak zdraví a rovněž i perfektní kvalitu života. Je všeobecně známo, že lidé, kteří se vyznačují vysokým EQ dosahují mnohem lepších úspěchů ve škole, v práci, déle studují, mají velmi zdravá rozhodnutí a velmi často jsou i přirozenými lídry jak ve škole, tak v pracovním kolektivu. Vysoká emoční inteligence je tak dokonalým předpokladem pro úspěšný život. Ovšem nedejte se zmást, emoční koeficient není pouze o empatii.

Jak změříme EQ?

IQ testy jsou nejspíše každému dobře známé. Měří zejména schopnosti porozumění textu, cvičí paměť, logické uvažování a také pestrost slovní zásoby. EQ testy ovšem všeobecně zkoumají daleko jiné aspekty vaší inteligence. Snaží se pochopit to, jakým způsobem se vyjadřujete, jakou máte empatii a jak vyjadřujete své emoce a rovněž i to, jak je ovládáte. Průměr EQ testu je zhruba na čísle sto, nadprůměr se pohybuje kolem čísla 115 a hodnoty u kterých není něco v pořádku, se znázorňují číslem 85 a méně. Hodnoty EQ ovšem u lidí rok od roku klesají. Důvodem je především špatný osobní kontakt tváří v tvář, za který můžeme poděkovat především sociálním sítím, které nás ovládají a nutí nás stále méně komunikovat a dívat se místo do mobilních telefonů raději kolem sebe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *